Sju landmärken i en ny stadsdel

Johnny Svendborg på Svendborg Architects är arkitekten bakom de sju husen som utgör Uppsala Entré. Och han är van vid att röra sig i innerstan. För bara några år sedan var han ansvarig arkitekt för Uppsala Konsert & Kongress, som år 2008 belönades med bland annat Stora Samhällsbyggarpriset och en guldmedalj vid Biennalen i Miami Beach.

Arkitekten berättar

– Uppsala har blivit lite av en andra hemstad för mig och jag gillar verkligen stadskänslan, som är både historisk och modern. Urban men även småskalig och naturnära. Dessutom tror jag att en blandning av svenskt och danskt tänkande är bra för stadens arkitektur, inleder Johnny  Svendborg. Det finns flera anledningar till att det är just hans eget arkitektkontor som har fått så stort inflytande över både bostadshusen och kvarteren i Uppsala Entré. Johnny berättar att han fick höra talas om en stadsplaneringstävling för bostäder och handel i det aktuella området, efter att han arbetade med UKK – Uppsala Konsert & Kongress. Svendborg Architects vann den tävlingen, bland annat genom sin plan att låta Frodeparken smälta samman med shopping­stråket och på samma gång behålla utblickarna från husen i Fålhagen.

– Därefter blev det en ny markanvisningstävling, och jag vann igen – denna gång tillsammans med Skanska. Jag tror att vårt förslag vann för att husen har en modern stil samtidigt som vi har möjliggjort både mer parkkänsla och urbanitet med handel mot Stationsgatan. Jag är väldigt nöjd med att vi har lyckats skapa så pass många nya hem och även kunnat utveckla platsen för de som bara passerar genom området, berättar Johnny.

Inspirationen har han bland annat hämtat från enkel geometri, färger ifrån Fålhagen och syrénerna i Frodeparken. Och sedan blandat det med den stadsmässiga stilen kring Stationen.

Den som betraktar husen på avstånd ser snabbt att de lutar i båda gavlarna vilket även återspeglas inuti lägenheterna. Åt ena sidan bjuder de övre våningsplanen på en vidsträckt utsikt mot Uppsalas karaktäristiska silhuett och här gör fasadlutningen att lägenheterna blir lite större för varje våning i höjd. De hem som ligger på andra sidan av huset har istället de allra största lägenheterna i markplan och knyter an till Frodeparken. Alla lägenheter har en inglasad balkong med kvällssol, lite som en vinterträdgård.