Hidden

Förbered din finansiering

Är du intresserad av en nybyggd bostadsrätt eller hus? Du har kanske redan hittat ett kvarter du är intresserad av. Då står du inför ett stort, viktigt och väldigt härligt beslut. Men innan du köper din drömbostad måste du förbereda din finansiering. Vad är det som krävs för att få ett bolån och hur fungerar finansieringsprocessen?

Innan du bestämmer dig för ditt drömhem är det bra att göra en egen boendekalkyl så att du får överblick på dina kostnader. Det viktigaste i kalkylen är så klart bolånet och de räntor och amorteringar som lånet innebär. Räntor är avgiften som banken tar varje månad för att låna ut pengar, och amorteringar är din avbetalning på skulden. Hur mycket har du råd att betala varje månad? Och vilka månadskostnader och extra avgifter tillkommer? Men med rätt planering och en bra boendekalkyl kommer bostadsaffären bli både enklare och tryggare.

Fixa ditt lånelöfte

Nästa steg i dina förberedelser för finansiering är att ansöka om ett lånelöfte hos en bank eller långivare. Lånelöftet är ett förhandsbesked om hur mycket du får låna. Utan det så får du inte göra en köpeanmälan vid säljstarten i det kvarter där du vill köpa en bostad. Vid lånelöftet tar banken hänsyn till en rad faktorer, som till exempel om ni är flera som ska ta lånet och hur mycket er sammanlagda inkomst är, hur er anställningsform ser ut, hur många som bor i hushållet och om ni har några andra lån. Var noga med att jämföra olika banker och långivare så att du får de bästa villkoren för dig. Att få ett lånelöfte kostar ingenting och det gäller vanligtvis i tre månader om inget förändras i din ekonomi under tiden. Se till att hålla kontakt med din bank om det tar lång tid från det att du tecknat avtal till att du ska betala den slutgiltiga summan.

Läge för bolån

När det sen blir aktuellt att köpa din nya bostad hör du av dig till banken eller långivaren du har kontakt med och ansöker om ett bolån. Du kan låna upp till 85 procent av bostadens pris, och minst resterande 15 procent behöver du själv betala som en kontantinsats. Ett bolån med bostaden som säkerhet får inte vara på mer än 85 procent av bostadens marknadsvärde, ett så kallat bolånetak som är satt av finansinspektionen. Kontantinsatsen kan vara pengar du sparat ihop, fått från försäljning, arv eller kanske en gåva från en släkting. Det finns även möjlighet att ta ett handpenningslån om du inte har pengarna själv. Det ansöker du om hos din bank.

Om du köper din drömbostad innan du sålt din gamla, kan du ansöka om ett överbryggningslån. Det är ett tillfälligt lån till dess att din gamla bostad blivit såld, men under max sex månader. Självklart ska du klara av dubbla boendekostnader under lånetiden.

Ditt bolån kan du välja att dela upp i mindre delar, med olika bindningstid och ränta. Det skapar en tryggare ekonomi för dig och ditt hushåll. Se till att få information om hur du ska tänka via din bank. Vilka beslut du tar är avgörande för hur din ekonomi kommer att se ut när du flyttat in.

Lycka till med ditt bostadsköp!