Rensa ut, Bra kartonger, Packa smart och Tips från andra som flyttat
Passa på att rensa ut
Sälj saker du ändå inte använder på Blocket eller Tradera eller skänk till välgörenhetsorganisationer.
Köp tillräckligt många kartonger
Utgå från att du behöver ungefär 0,8 kartonger per kvadratmeter bostadsyta. Det innebär cirka 80 kartonger om du har en bostad1 på 100 kvadratmeter. Sedan beror det naturligtvis på hur mycket prylar du har i både bostaden och eventuella förråd.
Satsa på kartonger av bra kvalitet
Då går det lättare att bära, samtidigt som dina saker skyddas bättre. Om du anlitar en flyttfirma blir bra kartonger ofta billigare i längden, eftersom de går enklare och snabbare att bära och kan staplas på ett mer effektivt sätt. Ett absolut minimikrav är att kartongerna är försedda med handtag. Så välj med omsorg.
Glöm inte specialkartonger
Det finns flera olika typer av specialkartonger som underlättar flytten, till exempel kartonger för tavlor och garderobskartonger där du kan hänga in kläderna direkt på galgen. Fråga hos flyttfirmorna.
Organisera kartongerna
Numrera dina kartonger och gör en förteckning över dem, där du översiktligt skriver vad de innehåller. På varje kartong kan du sedan skriva vilket rum de ska till, så blir det lättare att placera alla kartonger rätt från början.
Skaffa förvaringslådor för fortsatt förvaring
Passa på att organisera sådant som du tänker fortsätta att förvara. Försäkra dig om att förvaringslådorna passar in i de tilltänkta förvaringsutrymmena.
Packa smart
Tänk på att inte packa för tungt. Lägg tunga saker i botten på kartongen och fyll på med lätta. Fyll till exempel bara bokkartongen till hälften och addera prydnadskuddar och andra lätta prylar.
Skydda ömtåliga prylar
Om du ska packa ömtåliga saker är silkespapper bra. Tidningspapper fungerar också, men då kan du behöva diska det nerpackade efteråt. Glas bör placeras liggande efter att de slagits in. Om du anlitar en flyttfirma kan det vara bra att tänka på att de oftast vill packa ömtåliga saker själva – en garantifråga.
Samla ihop kablar
På alla apparater med fasta kablar bör kablarna buntas ihop och tejpas upp så att de inte skadas under flytten. Bunta även ihop lösa kablar och glöm inte att märka dem.
Skydda möblerna
Ett tips är att tejpa över kartong eller icke uppfällda lådor över möbler som ska flyttas, så att de blir lättare att bära och inte skadas. Filtar, mattor eller andra textilier är ett alternativ till kartong som skydd. Speglar och tavlor kan skyddas med bubbelplast.
Packa ett start-kit
Packa en låda med det allra nödvändigaste som du behöver den första dagen i det nya hemmet, till exempel glas, tallrik, bestick, några köksredskap, toalettartiklar och handdukar.
Kolla upp flyttfirman
Tyvärr förekommer det problem med flyttfirmor som kör olagligt. Om företaget saknar tillstånd kan du bli tvungen att stå för kostnaderna själv om lasten skadas, till exempel vid en olycka. Var därför noga med att ta referenser och kolla att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd. Det kan du göra hos Transportstyrelsen om du har företagets organisationsnummer. Teckna också ett skriftligt avtal om vad som ska ingå i flytten.
Rut-bidrag
Du kan få Rut-bidrag för både flyttstädningen och flytthjälpen.