Praktiska tips inför flytten

Att flytta kan kännas som en omöjlig uppgift. Men med lite ordning och reda går det som en dans! Vi hjälper dig och tipsar om hur du löser några vanliga flyttproblem här.

Rensa ut, Bra kartonger, Packa smart och Tips från andra som flyttat

Passa på att rensa ut
Sälj saker du ändå inte använder på Blocket eller Tradera eller skänk till välgörenhetsorganisationer.

Köp tillräckligt många kartonger
Utgå från att du behöver ungefär 0,8 kartonger per kvadratmeter bostadsyta. Det innebär cirka 80 kartonger om du har en bostad1 på 100 kvadratmeter. Sedan beror det naturligtvis på hur mycket prylar du har i både bostaden och eventuella förråd.

Satsa på kartonger av bra kvalitet
Då går det lättare att bära, samtidigt som dina saker skyddas bättre. Om du anlitar en flyttfirma blir bra kartonger ofta billigare i längden, eftersom de går enklare och snabbare att bära och kan staplas på ett mer effektivt sätt. Ett absolut minimikrav är att kartongerna är försedda med handtag. Så välj med omsorg.

Glöm inte specialkartonger
Det finns flera olika typer av specialkartonger som underlättar flytten, till exempel kartonger för tavlor och garderobskartonger där du kan hänga in kläderna direkt på galgen. Fråga hos flyttfirmorna.

Organisera kartongerna
Numrera dina kartonger och gör en förteckning över dem, där du översiktligt skriver vad de innehåller. På varje kartong kan du sedan skriva vilket rum de ska till, så blir det lättare att placera alla kartonger rätt från början.

Skaffa förvaringslådor för fortsatt förvaring
Passa på att organisera sådant som du tänker fortsätta att förvara. Försäkra dig om att förvaringslådorna passar in i de tilltänkta förvaringsutrymmena. 

Packa smart
Tänk på att inte packa för tungt. Lägg tunga saker i botten på kartongen och fyll på med lätta. Fyll till exempel bara bokkartongen till hälften och addera prydnadskuddar och andra lätta prylar.

Skydda ömtåliga prylar
Om du ska packa ömtåliga saker är silkespapper bra. Tidningspapper fungerar också, men då kan du behöva diska det nerpackade efteråt. Glas bör placeras liggande efter att de slagits in. Om du anlitar en flyttfirma kan det vara bra att tänka på att de oftast vill packa ömtåliga saker själva – en garantifråga.

Samla ihop kablar
På alla apparater med fasta kablar bör kablarna buntas ihop och tejpas upp så att de inte skadas under flytten. Bunta även ihop lösa kablar och glöm inte att märka dem. 

Skydda möblerna
Ett tips är att tejpa över kartong eller icke uppfällda lådor över möbler som ska flyttas, så att de blir lättare att bära och inte skadas. Filtar, mattor eller andra textilier är ett alternativ till kartong som skydd. Speglar och tavlor kan skyddas med bubbelplast.

Packa ett start-kit
Packa en låda med det allra nödvändigaste som du behöver den första dagen i det nya hemmet, till exempel glas, tallrik, bestick, några köksredskap, toalettartiklar och handdukar.

Kolla upp flyttfirman
Tyvärr förekommer det problem med flyttfirmor som kör olagligt. Om företaget saknar tillstånd kan du bli tvungen att stå för kostnaderna själv om lasten skadas, till exempel vid en olycka. Var därför noga med att ta referenser och kolla att flyttfirman har yrkestrafiktillstånd. Det kan du göra hos Transportstyrelsen om du har företagets organisationsnummer. Teckna också ett skriftligt avtal om vad som ska ingå i flytten.

Rut-bidrag
Du kan få Rut-bidrag för både flyttstädningen och flytthjälpen.

Hur planerade du din flytt ?

Dragan Cikota, som flyttat in i en trea på 75 kvm, Sopranen i Malmö Live, tillsammans med sambo och nyfödd bebis.

Hur planerade du din flytt?

– Eftersom jag sålde min gamla lägenhet redan i augusti förra året var jag tvungen att skaffa ett tillfälligt boende däremellan. Det blev en liten lägenhet på 35 kvadratmeter och även om jag lyckades tränga in det mesta blev jag tvungen att magasinera en del. Jag började packa en vecka innan och det fungerade bra. 

Vad hade du för system när du packade?

– Jag tog rum för rum. Det gick åt ungefär 25 kartonger, med allt väl inpackat i bubbelplast. Kartongerna och bubbelplasten köpte jag på Bauhaus. Sedan satte jag på självhäftande etiketter med innehållet beskrivet och jag märkte upp vilka rum kartongerna skulle till. Till kläderna använde jag resväskor. 

Hur fixade du själva flytten?

– Jag fick hjälp av en kompis. Eftersom vi hade lånat en stor lastbil kunde vi få med allt på en vända. 

Är det något du märker att du kunde gjort bättre?

– Ja, när det gäller planeringen i lastbilen. Vi skulle ha tagit de största sakerna först och fyllt på med mindre. En annan sak är att det gäller att verkligen kolla att möblerna går in i hissen. Jag hade en soffa som visade sig vara för stor, så jag var tvungen att montera bort benen.

Vad är du mest nöjd med när det gäller flytten?

– Det var bra med en stor lastbil, där allt fick plats på en gång. Om man inte anlitar en flyttfirma är det ett bra tips. På det sättet slipper man köra många gånger.

Vilka tips finns för flytt till mindre bostad?

Lars Tönning, som flyttat in i en trea (ursprungligen fyra) på 97 kvm i Sopranen i Malmö Live, tillsammans med sin fru och 16-åriga son.

Ni flyttade från en betydligt större bostad. Hur gjorde ni för att få plats?

– I samband med flytten köpte vår äldste son en egen lägenhet. Eftersom det var hans första boende kunde han ta med sig en hel del möbler. Sedan har vi rensat jättemycket. En del har vi slängt på tippen, men vi har också sålt saker på Blocket och Tradera. Jag är positivt överraskad av Tradera och hur enkelt det var att sälja där. 

Hur fixade ni själva flytten?

– Vi flyttade allt själva med hjälp av några kompisar till vår son. Eftersom vi sålde vår gamla lägenhet innan den nya var klar så fick vi tränga ihop oss i sonens lilla tvåa en tid. Möblerna magasinerade vi på Shurgard under tiden. Så i själva verket fick vi flytta två gånger på kort tid.

Hur gjorde ni när ni packade?

– Vi började packa när det var ett par månader kvar och hade fått tillgång till vårt förråd hos Shurgard. Kartongerna köpte vi på Ikea och från en kollega som precis hade flyttat. Ikeakartongerna var lite mindre, vilket vi tyckte var bra för då blev det inte så tungt. Det gick nog åt 55–60 kartonger totalt, som vi numrerade och gjorde en lista över. Utöver det köpte vi en del förvaringslådor i plast på Ica för sådant som vi tänker fortsätta förvara. 

Har du något tips till andra som är på väg att flytta?

– Att anlita någon för flyttstädningen om man har möjlighet! En flytt är jobbig nog ändå och det är skönt att slippa den stressen på slutet. Ett annat tips är att börja i god tid. Vi hade gott om tid för packningen, men väntade kanske ändå lite för länge med att packa, slänga och säga upp vissa avtal.