Modern retrocharm i Järvastaden

I Jenny och Fredriks radhus i Järvastaden mixas modern design med mönster och möbler från mormors tid.

Sköna färger, kraftfulla mönster och möbler från vitt skilda århundraden präglar Jenny och Fredriks radhus i Järvastaden i Solna. Efter drygt två år har de bott in sig ordentligt och inredningen i de fem rummen, fördelade på tre plan, har kommit på plats.

Familjen bodde tidigare i en lägenhet i en äldre fastighet vid Odenplan i Stockholm.

Men efter att vi hade fått vår dotter Thelma kände vi behov av ett mer praktiskt boende för en barnfamilj. Det var inte helt optimalt där vi bodde, säger Fredrik.

De började med att titta på äldre villor och radhus i Stockholms närförorter.

   – Vi var med i några budgivningsomgångar där vi var tvungna att ha kostnader för renovering i bakhuvudet. När vi räknade på vad vi skulle kunna få i form av nybyggt boende för samma pengar, konstaterade vi att det lockade oss betydligt mer. Ett helt nytt hus utan överraskningar var precis vad som skulle passa oss, säger Fredrik.

De föll för radhusen i Järvastaden, nära city men lugnt och bekvämt för en barnfamiljs behov.

– Vi fick dessutom precis det hus vi ville ha. Läget är bra, sol på framsidan på förmiddagen och eftermiddagssol på baksidan. Vi är också nöjda med trädgården som är lagom stor.

Även husets planlösning föll dem i smaken.

– Till en början var vi lite fundersamma över om det skulle vara opraktiskt med tre våningar. Men vi trivs så bra med att ha rummen fördelade så här, säger Jenny.

Kök och vardagsrum finns på entréplanet. Här är det plats för skönt vardagsliv. Matlagning, sitta vid matbordet och rita, diskutera dagens händelser från respektive jobb, och veckans och helgens stundande aktiviteter.

Plan två är sovrumsdel och tredje planet är en ljus och öppen ateljévåning som fungerar som umgängesrum med piano och teve.

Fredrik menar att de är extra nöjda med att huset inte bara är nytt och fräscht. Det har också något av det lilla extra, framför allt ateljévåningen med dess rymd, snedtak och vinklar.

– Rummet är ljust och har en skönt öppen atmosfär.

Hur de skulle använda det stora rummet och i vilken stil det skulle inredas hade Fredrik och Jenny fantasirika diskussioner om innan de bestämde sig.

– Vi hade flera olika idéer, som Gotlandstema med putsade väggar och fårskinnsfällar, Moulin rouge-stil eller rofyllt bibliotek, berättar Jenny.

Slutresultatet blev biblioteksspåret med inredning i en gammaldags "biblioteksgrön" färg som bärande idé. Både Jenny och Fredrik är intresserade av inredning och har sina egna favoritområden. Fredrik är särskilt road av lampor.

– Man kan skapa stor effekt med belysning.

Och lamporna behöver inte vara nytillverkade. Precis som Jenny tycker Fredrik om inslag av äldre möbler och detaljer.

��� Det är så fint med lite mormorskänsla, som jag kallar det, i allt det moderna, säger Jenny.

En fåtölj ärvd av Fredriks mormor och morfar och en annan inköpt på Bukowskis Market är två favoritmöbler som får representera stilen från mormors tid.

De har tillsammans valt ett par nyproducerade, engelska tapeter med sekelskiftesmönster. I ateljévåningen och i sovrummet blommar det nostalgiskt. Det är färg- och mönsterstarkt.

   – Vi har inte låst oss fast vid en viss stil. Vi är bara roade av färg och form och plockar helt enkelt in sådant vi spontant tycker om, säger Jenny.

Paret har också lagt ner tanke och omsorg på förvaring.

   – Vi har till exempel använt utrymmet under snedtaket på tredje våningen för underskåp. Här planerar vi också att platsbygga en bokhylla, säger Fredrik.

Även om basen är modern och problemfri är det roligt att ändra på inredning och uttryck med små medel som att förändra med lite färg.

   – Just nu experimenterar vi med väggarna i köket. Vi vill få till en gammaldags känsla och har testmålat två nyanser av smutsigt pastellrosa på en mindre yta, säger Jenny.

Sedan Fredrik, Jenny och Thelma flyttade in i radhuset har familjen utökats med lillasyster Mandy. I området finns fler barnfamiljer som har en vardag liknande deras egen, med lämning och hämtning på förskola, lek i närliggande lekparker och stilla familjeliv i närområdet.

   – Sedan Mandy föddes har fördelarna med att ha många andra barnfamiljer som grannar bara blivit fler, beskriver Fredrik.

Bara en sådan sak som att de som grannar hjälps åt med att lämna och hämta Thelma och hennes kompisar på förskolan. Det underlättar inte minst när man har ett litet småsyskon hemma.

  – Dessutom ligger Thelmas förskola så nära att vi kan se ut över gården där hon leker. Och det tar oss bara två minuter att gå dit, berättar Jenny, som just nu är föräldraledig och hemma om dagarna med Mandy.

Familjen har under sommaren njutit av den alltmer uppvuxna trädgården, som de har försett med klematis, luktärt och buxbom. De har gjort stenläggningar och planterat magnolia mellan husen tillsammans med grannarna.

Nu väntar hösten, och det blir tid att mysa inomhus.

Det är skönt att konstatera att vi trivs så bra, att vi gjorde ett bra val. Även om jag köpte en lott och vann tio miljoner kronor så skulle jag bo kvar just här. Men kanske köpa ett semesterhus i Italien som komplement!

Jenny, boende i ett kedjehus från Hem från Skanska i Järvastaden

Bofakta

Jenny och Fredriks parhus är byggt av Hem från Skanska och ligger i Järvastaden mellan Solna och Sundbyberg.

Byggår: 2010. Typ: Kedjehus. Boyta: 141 kvadratmeter. Planlösning: Tre våningar med kök, vardagsrum, bad/tvättstuga och hall på entréplan, tre sovrum och toalett på plan två och på tredje våningen ett öppet ateljérum.

Bästa med vårt boende

Största fördelen med att bo i nybyggt?
  
– Att slippa behöva lägga tid och energi på omfattande renoveringar och i stället kunna fokusera på inredningen och på att umgås med familj och vänner. Nybyggt är också lättstädat, äldre fastigheter är charmiga, men ofta svårstädade.

Vad är ni mest nöjda med?
  
– Att den ligger mitt i huset gör att den får maximalt med ljus. Det är sol hela dagen i kök, vardagsrum, sovrum och på köksbalkongen och kvällssol på balkongen mot gården.

Vilka är fördelarna med ett nybyggt och modernt boende?
  
– Den tredje våningen med sin öppna och lite annorlunda planlösning. Vi tycker också mycket om de vitlaserade trätaken. Att området ligger nära city är toppen, liksom husets soliga läge.

Tips till de som funderar på nybyggt?
  
– Plocka in lite gammalt i det moderna. Äldre möbler och detaljer med patina ger fin kontrast till det nya.

Text: Anna Gardberg Foto: Lina Östling Styling: Johanna Beijer