Storstadsliv med småstadscharm i Täby Park

När det före detta galoppfältet i Täby blir Täby Park skapas en helt ny stadsdel, stor som två Gamla stan. Här ska människor leva ett storstadsliv med allt de behöver nära till hands, men i en miljö som snarare präglas av småstadens gemytlighet och värme.

Täby Park ska bli ett karaktäristiskt område med trygga och hemtrevliga kvarter, små torg, ett stort utbud av service, närhet till parker och friheten i naturen. Här är hållbarhet och ekologi en naturlig del av livet. Vi är självklart stolta över att vara en del av Täby Park.

En tidig visionsbild över den färdiga stadsdelen Täby Park

Hela stadsdelen Täby Park beräknas stå färdig 2035 (en tidig visionsbild)

Täby Park är en plats att växa upp på

Småstadskaraktären sätter en lugn och hemtrevlig prägel på området, lekplatserna är många och det finns gott om gång- och cykelvägar. Området kommer att ha ett stort utbud av förskolor och skolor på promenadavstånd. Det är sådant som gör livet med familjen enklare, och tiden kring frukostbordet längre och skönare under vardagsmorgnarna. Ambitionen inom Täby Park är att alla barn ska ha gångavstånd till minst en lekplats.

Redan idag har stora delar av Täby många möjligheter för barn som vill röra sig, leka och ha roligt. Enstaleken är en inbjudande lekplats med inriktning på rörelse och motion. Markmaterial i glada färger och en utmanande hinderbana är exempel på vad barnen kan uppleva här. På Trafiklekplatsen i Näsbypark får barn lära sig trafikkunskap på ett roligt och stimulerande sätt i en helt skyddad miljö. Cykla i olika typer av stadsrum i miniatyr på vägar med trafikskyltar och linjemarkeringarna utförda i halvskala.

För de lite större barnen finns Åva skatepark och Åva sparkcykelpark, en 800 kvadratmeter stor skatepark byggd helt i betong. På sommaren ligger flera naturbad och en uppvärmd utomhuspool på skönt cykelavstånd. Många öppna gröna platser inbjuder till fotboll och brännboll under sommaren och på vintern plogas en skridskobana upp på Rönningesjön.

I Täby finns  många fina cykelbanor så att barn, ungdomar och föräldrar enkelt kan röra sig fritt mellan kompisar, aktiviteter och lekplatser. I Täby är det enkelt att vara ung och aktiv.

I Täby Park blir det lätt och skönt att gå till fots eller ta cykeln. (en tidig visionsbild)

Förskolor och skolor i Täby

När Täby Park står färdigt kommer det finnas både förskolor och skola i området men tills dess så finns flera förskolor och familjedaghem för de minsta barnen i närområdet. Täby kommun har 39 grundskolor fördelade på samtliga stadsdelar. Många av dem är friskolor eller skolor med särskilda profiler. Välkända Täby musikklasser till exempel, har elever till och med årskurs nio. På Täby kommuns hemsida kan du läsa mer om barnomsorgen i området.

Idrott och grönområden runt Täby Park

Täby Park kommer att bli en plats för alla som vill bo nybyggt, smidigt och centralt, men samtidigt ha nära till joggingspår, badplatser, djupa skogar, öppna ängar, mindre parker för korta pauser och stora anlagda idrottsplatser. Ett naturligt mål med Täby Park är att skapa en grön stadsdel. Alla som bor i området kommer att ha tillgång till en stor stadspark och runtomkring finns flera mindre parker och gröna stråk. Här finns plats för både vila och aktivitet, under hela året. I hela Täby finns det, oavsett årstid, möjligheter till ett rikt natur- och föreningsliv och många valmöjligheter för barn och vuxna som är intresserad av idrott.

Täbyborna har idag tillgång till gott om sportanläggningar och grönområden. Vid Tibblevallen i centrala Täby finns både fotbollsplan och friidrottsanläggning, gym och bowlinghall. Skavlöten, vid norra änden av Rönningesjön, är Täbys största friluftsanläggning med bland annat badplats, motionsgård, vandringsleder och stora gräsytor perfekt för picknick och bollsport under sommarhalvåret. Under vintern möts istället Täbyborna i de fina skidspåren. Den nya simhallen i Täby som öppnar 2020 kommer ligga i hörnet Bergtorpsvägen – Stora Marknadsvägen och ska erbjuda en komplett friskvårdsanläggning för lek, motionssim och avkoppling.

I framtida Täby Park blir det lätt att ta sig till fots eller med cykel.

Grönområden kommer det finnas gott om när den nya stadsdelen står färdig (en tidig visionsbild)

Allt du behöver inom räckhåll

Fast än Täby Park är en helt ny stadsdel kommer den med tiden att fyllas med verksamheter. Välsorterade servicebutiker, trädgårdskaféer, torghandel och butiker ska så snart som möjligt vara på plats. Genom området kommer du att hitta Boulevarden, en gata med liv och rörelse där caféer och restauranger kommer att fylla entrévåningarna. I Täby Park ska allt som behövs i vardagen, plus det där extra, finnas nära till hands. Här blir cykeln en naturlig del av vardagen. Det är enkelt, smidigt och snabbt att ta sig fram, både till friluftsaktiviteter i grönområdena, shopping, lunch eller fika.

En promenad från Täby Park, på underbara Viggbyholms stationskafé, rekommenderat av White Guide Café 2017 för fjärde året i rad, är allt lagat från grunden med utvalda, ekologiska råvaror.
Täby Centrum är ett av Sveriges största centrum och en plats där du inte bara kan uträtta alla dina ärenden, utan även njuta av en god kopp kaffe eller en trevlig lunch.

Täby Centrum ligger inom promenadavstånd från Täby Park.

En kort promenad tar dig till Täby C.

Kommunikationer

Täby centrum är beläget cirka 15 kilometer norr om Stockholm längs E18. Om du åker kollektivt är det enkelt att pendla med Roslagsbanan in till centrala Stockholm och innerstadens utbud. Roslagsbanan utgör stommen i Täbys kollektivtrafik och har tre grenar som alla utgår från Östra station, endast 20 min från Täby. En av stationerna finns precis intill Täby Park. Tät busstrafik i flera linjer trafikerar Täby och närliggande kommuner och kommer att ha flera stopp i anslutning till Täby Park. Slutligen ligger Arlanda bara 4 mil härifrån. 

Är du nyfiken om vad som händer i Täby Park framöver? Gå gärna in och läs mer i Täby Park Tidning

Dela sidan: