Hidden

Småstadslivet nära storstan

Du som gillar att röra dig, umgås med grannar, spendera tid utomhus och följa naturens gång kommer att trivas i Hjärup. Området ligger vackert inbäddat mellan de böljande mjuka åkrarna på Lundaslätten som ger byn en grön inramning. Det flacka landskapet ger dig utblick över vårens gula rapsfält, sensommarens mogna åkrar och närliggande orter. Hjärup omfattas idag av både ett småhusområde med villor samt Jakriborgs karaktäristiska flerfamiljshus. Kvarterens lugna gator och gröna stråk ger möjlighet till lek, bollspel, hundpromenader, motion och möten mellan grannar och vänner. Här är det enkelt för områdets barn att springa ut för att spontant möta upp sina kompisar.

Från Hjärup och ut i världen

Från Hjärup är det enkelt att ta sig runt i Skåne och vidare ut i världen. Områdets läge är idealiskt för dig som tågpendlar och de fyra nya tågspåren som går genom den nya stationen i Hjärup kommer utöka trafiken betydligt. Tack vare järnvägen är det bara 6 minuter till centrala Lund, 10 minuter till Malmö C, 17 minuter till Hyllie och trekvart till Kastrups flygplats. Planerade cykelbanor och promenadstråk gör det enkelt för dig att ta dig fram utan bil i byn.

Nära till en aktiv fritid

Hjärup är ett område som passar den aktiva familjen. Hjärups park med bland annat hundrastgård, lekplats, utegym och motionsspår finns på bekvämt avstånd. Hjärups gårdspadel och Padel of Sweden, som öppnar en anläggning under hösten 2023, erbjuder både padel och pickleball.  Idag finns ett gym i området och i slutet av 2023 öppnar STC ytterligare ett gym. Pilängsbadet i Lomma är din närmaste simhall och under sommaren väntar den mjuka sanden och lata dagar på Lomma beach, bara 5 kilometer från Hjärup. Det nya stora fotbollsområdet Uppåkravallen invigdes 2014 och ger möjlighet för många av Hjärups små och stora fotbollsfrälsta samt lokala lag att träna och spela match.

Barnens Hjärup

Hjärup är ett tryggt och lugnt område med gott om cykelvägar och gångstråk där du och din familj ska känna sig säkra. Här har barnen nära till det mesta de behöver i sin vardag, allt från skola och förskola till aktiviteter och kompisar. I Hjärup finns den kommunala högstadieskolan Hjärupslundsskolan som tar emot elever från åk 7–9. Hjärups skola är en kommunal F-6 skola som ligger mitt i byn. Intill hittar du Montessoriskola för åk F-6. Nya Uppåkraskolan för F-6 invigdes 2016 och tar emot över 500 elever. Utöver områdets grundskolor finns även flera förskolor. I det växande Hjärup planeras för ytterligare en grundskola F-9 samt flera förskolor framöver. Kulturskolan ligger väster om Jakriborg. 

Butiker och service

En del av Hjärup utgörs av flerfamiljshusen i omtalade Jakriborg – stadsdelen som uppfördes i början av 2000-talet med inspiration från Hansatidens kuststäder och de medeltida byarna på Lundaslätten. Här hittar du småbutiker och caféer, och varje år ordnas en stämningsfull julmarknad som lockar både Hjärupbor och turister.