Hidden

Tomas Westblom är arkitekt på ÅWL Arkitekter och har ritat husen i kvarteret Åstranden 5.

Läget är fantastiskt, säger Thomas.

Inspiration som hämtas från närmiljön

– Det är otroligt roligt att få jobba i ett projekt med ett så fint läge invid vattnet. Platsen gör det väldigt tydligt vad husen ska ta vara på, säger Tomas.

En av utmaningarna för teamet har varit att hela tiden förhålla sig till strandpromanden. Den vita färgen till exempel, har ett tydligt syfte – att reflektera solljuset ner mot vattnet.

– Det är av samma anledning som vi valt att rita tre punkthus istället för en stor lamell som hade gett skugga åt strandpromenaden. Nu får strandkanten istället fin eftermiddagssol. Att ha öppningar mellan husen ger också en vacker visuell kontakt mellan gatan och vattenrummet, och så bidrar det till en luftigare bebyggelsestruktur, berättar Thomas.

Husens bottenvåningar är uppbyggda av ett betongelement med tegel som är satt i ett flätat mönster kring alla öppningar. Den löper organiskt runt hela sockeln. Teglet är ett fint material att ha i det nära blickfånget, med sin struktur och sin skala. Fasaden mot vattnet är klädd i trä i tre varma nyanser som samspelar bra med strandpromenadens grönska.

Tomas säger att arkitektteamet har tittat på närområdet för att få inspiration till materialvalen. Tegel och betong är ett arv från den gamla industrimiljön längs med Bällstaån.

Man kan sammanfatta kvarteret med tre kännetecknande ord: stolt, självsäkert och lugnt.
Tomas Westblom, ÅWL Arkitekter

Innergårdarna – ett fint resultat av tätt samarbete

På ÅWL Arkitekter arbetar arkitektteamet tätt tillsammans med landskapsarkitekterna på kontoret för att skapa bästa möjliga miljöer. Det är ett långt ifrån självklart sätt att arbeta, då landskapsarkitekter och arkitekter många gånger sitter på olika kontor, säger Thomas. Det blir resultatet ibland lidande av.

– Innergårdarna är utformade utifrån två aspekter. De ska vara trevliga att vistas på samt fina att blicka ner på ovanifrån hemmen. De ska även passa olika målgrupper och åldrar, därför har vi skapat plats för både lek och umgänge. Dessutom finns det en gemensam uteplats med grill. Vi har också skapat trevliga utkiksplatser över ån och ritat in trappor som kopplar ihop gårdarna och strandpromenaden, berättar Tomas.

De grönskande gårdarna är inte bara mysiga att visats på, de knyter även an fint med strandpromenaden och parken söder om kvarteret.   

Inomhusatmosfären i hemmen är i första hand utformade för att ta vara på utsikten, framför allt i köken och vardagsrummen. Sovrummen har ett lugnare och lite mörkare läge.

– Vi har faktiskt lyckats få till fönster i två väderstreck i samtliga vardagsrum i kvarteret, berättar Tomas.

Om Tomas själv får välja att bo i en av lägenheterna i kvarteret svarar han utan att tveka.

– De stora takvåningarna med två terrasser i perfekt läge och med utblick åt alla väderstäck. De är fantastiska! Men jag är även väldigt förtjust i en trea som passar perfekt för två personer. Den har fint planerade sociala ytor samtidigt som du får bra förvaring som förråd i hallen och skjutdörrsgarderob i sovrummet. Ett smart boende på en riktigt bra adress helt enkelt, avslutar Tomas.