Järvastaden - en liten stad som har allt

När du promenerar omkring får du känslan av en liten stad uppbyggd av kvarter med olika personligheter, med allt från bostadsrättshus med modern arkitektur till familjevänliga radhuskvarter. Här har du närhet till både den grönskande naturen och stadspul­sen inne i city.

Järvastaden är barnens stadsdel

Du märker snabbt att Järvastaden är skapad med barnens bästa i fokus. Småstadskaraktären genomsyrar det lugna och trygga området, lekplatserna är många och det är gott om gång- och cykelvägar. Barnomsorg och skolor ligger inom promenadavstånd, vilket ger famijen en längre och skönare stund vid frukostbordet.

Barnen kan leka i lgelbäckens naturreservat eller cykla bort till badet vid Brunnsvikens stränder och bara ett stenkast bort ligger den omtyckta Mulle Meckparken, som är öppen varje dag, året runt. Vid sidan av Mulle Meckparken finns det många andra lekplatser i Järvastaden och det är aldrig långt till närmaste sandlåda. 

På sommaren kan de större barnen spela basket eller brännboll och på vintern finns Järvastadens isbana. Jaktvillan kan hyras av alla som är boende i Järvastaden. Det är en populär lokal för barnkalas, dop och andra festligheter. En kort promenad bort finns också Överjärva gård som är ett trevligt utflyktsmål och kulturcenter med djur, café och hantverksbutiker.

Populära Mulle Meckparken

Mulle Meckparken i Järvastaden är en spännande och fantasifull park.

Förskolor och skolor

I området finns redan många olika förskolor och en skola, Raoul Wallenbergskolan med årskurs F-6. Det finns ytterligare två skolor i närheten. I Västra Brotorp i Sundbyberg finns Vittraskolan och i Nya Ulriksdal har en kommunal skola invigts. 

Naturnära

Idag vill vi leva centralt och smidigt, samtidigt som vi vill ha nära till äventyrliga joggingspår och skogsutflykter. Järvastaden har båda världarna. Naturen gränsar till Järvastaden i form av populära lgelbäckens naturreservat med ett rikt djurliv, vandringsleder, motionsspår och utflyktsmål.

Mitt i Järvastaden ligger Spegeldammsparken. Dammen byggdes i ett tidigt skede i området, vilket gör att parken, träden och växterna tar form redan innan alla bostäder blir klara runt omkring. Det gör parken till en naturlig plats för lek och avkoppling från allra första inflyttningsdagen.

I Järvastadens närmiljö porlar den vackra lgelbäcken fram. Längs bäcken finns hundraårig granskog, kärr, lövskogar och ekbackar med gyllene gullvivor. Det är en värdefull miljö för avkoppling och rekreation, men framförallt är den viktig för att bevara för den biologiska mångfalden i storstadens parker och grönområden. Därför utsågs området 2004 till lgelbäckens naturreservat.

Utflyktsmål och aktiviteter

Det är enkelt att ta sig ut i naturreservatet via grusade gång- och cykelvägar. Vintertid finns det fina skidspår här och det finns också möjlighet att åka långfärdsskridskor på Råstasjöns plogade bana. Även i Ursviks motionsområde finns flera upplysta löp- och skidspår och ett utegym.

Är du sugen på en utflykt till vackra trädgårdar? Med 10 minuters trevlig cykeltur från Järvastaden kan du ta dig till Ulriksdals slott. På vägen åker man förbi Ulriksdals trädgårdar där du kan njuta av en god lunch med utsikt över Edsviken. En kortare promenad bort ligger Brunnsvikens Trädgård i ett vackert naturlandskap. En cykeltur från Järvastaden ligger även den engelska parken Haga parken.

Service och kommunikation

Järvastaden är en relativt ny stadsdel men det har redan fyllts av människor och en puls som går att området känns välkomnande. Målet är att skapa ett område där det är nära till det mesta som behövs i vardagen. lCA Nära,Fridens Livs, cafeer, restauranger, skola och barnomsorg är på plats och det fylls på ju mer stadsdelen växer.

När du bor i Järvastaden är cykeln en riktigt god vän. Det är enkelt, smidigt och går snabbt att ta sig fram - både till naturområden och till shopping. Större köpcentrum som Kistagallerian och Arenasta­den med Friends Arena och Mall of Scandinavia finns en promenad eller cykeltur bort. Det tar ca 40 minuter att trampa in till city.

Kommunikation

Om du åker kollektivt är det även enkelt att pendla in till centrala Stockholm och innerstadens utbud. Pendeln från Ulriksdals station eller tunnelbanan från Hallonbergen tar dig till city på ca 10 min. Två busslinjer trafikerar redan Järvastaden. Buss 540 går mellan Tensta och Universitetet. Buss 505 går mellan Järvastaden och Solna Centrum. Du som bilpendlar kommer säkert att uppskatta hur smidigt det är att ansluta till E18 och E4, och det är lätt att ta sig till både Arlanda och Bromma flygplats.