Hidden

När detaljerna blir en spännande helhet

Att skapa ett bostadskvarter är som att lägga ett pussel – varje del måste passa ihop för att helheten ska bli bra. Det vet Magnus Pörner, en av arkitekterna bakom Mandelblomman i Täby Park. Tillsammans med sitt team på Pörner + Pettersson har han format ett ljust och trivsamt kvarter utifrån de ramar som detaljplanen satte upp. Den styr exempelvis hur husen får placeras och hur höga de får vara – något som skapar både möjligheter och utmaningar.

– En av de större utmaningarna i jobbet var att den högsta huskroppen i söder skuggar gården under dagtid. Men vi hittade en lösning på det. Solen kommer att hitta in över taken på den lägre byggnaden stora delar av dagen och kvällen, berättar Magnus.

Mot söder har vi Boulevarden, där bottenvåningarna fylls med verksamheter – en viktig detalj som kommer att bidra till ett trevligt kvartersliv.

Och ljus är viktigt – både ute och inne. Marken lutar mot nordöst, vilket hade kunnat bli en utmaning för solljuset på gården. Men även där tänkte arkitekterna smart.

– Vi lyfte upp gården en våning från omgivande gator, så att solen får ännu bättre chans att nå ner. Det gör stor skillnad för ljusinsläppet, säger Magnus med ett leende.

Ett kvarter som möter Täby Parks olika sidor

Det som gör Mandelblomman extra intressant är hur det samspelar med sin omgivning. Magnus beskriver hur varje sida av kvarteret har sin egen identitet och koppling till stadsdelen.

– Mot söder har vi Boulevarden, där bottenvåningarna fylls med verksamheter – en viktig detalj som kommer att bidra till ett trevligt kvartersliv. Västerut möter vi ett grönt promenadstråk, och i norr öppnar sig en park som knyter an till ytterligare ett promenadstråk. På östra sidan ligger en lugn bostadsgata, där även infarten till garaget finns, berättar han.

Den här variationen gör att kvarteret får en levande karaktär. Det är en plats som både andas stadspuls och lugn grönska, beroende på var du befinner dig.

Materialvalen är också genomtänkta i minsta detalj.

Hållbara material och tidlös design

En annan viktig aspekt har varit att skapa ett kvarter som håller över tid – både estetiskt och materialmässigt. Inspirationen hämtas från den klassiska stenstaden, med influenser från Stockholms innerstad.

– Fasaderna mot Boulevarden har en tydlig stadsmässig karaktär med mer traditionella fönster och franska balkonger i ett återkommande mönster. Det ger ett klassiskt och genomtänkt uttryck. På gårdssidan är skalan lägre, och här grupperas fönstren på ett mer fritt sätt, säger Magnus.

Materialvalen är också genomtänkta i minsta detalj. Fasaderna mot gatan kläs i puts och tegel, medan gårdssidan har en kombination av betong och tegel. Socklarna är klädda i granitkeramik och klinker – beprövade material som kommer stå sig över tid. Dessutom har kulörerna valts med omsorg.

– Husen har en varm färgskala inspirerad av naturen. Tänk dig gulbrunt, grönt, beige och varmvit – nyanser som harmoniserar med kvarteret på andra sidan grönstråket i väster, förklarar Magnus.

En särskild detalj som ger karaktär är den lägre byggnaden i väster, där fasaden pryds av tegel i två olika nyanser.

– Vi har lagt teglet i vertikala band, vilket ger känslan av radhusfasader. Det skapar en småskalighet som gör kvarteret trevligare och mer välkomnande, säger han.

Ljusa hem med smarta lösningar

När det kommer till hemmen har teamet lagt stor vikt vid ljus och funktion. Genom att samla de sociala ytorna i ett större öppet rum, känns bostäderna luftigare och rymligare än hem i äldre hus.

– De stora fönstren sitter tätare än vanligt, vilket gör att ljuset flödar in under större delen av dagen. De sociala rummen har fått de bästa lägena mot fasaderna, medan hallar och badrum ligger mer skyddade längre in i bostäderna. Det är ett genomtänkt sätt att skapa både ljusa och praktiska hem, säger Magnus.

Men kvarterets verkliga höjdpunkt är den gemensamma takterrassen högst upp i det första trapphuset. Den är vänd mot grönområdena runt omkring och placerad så att ljuset flödar över de trevliga ytorna. Det blir en fantastisk plats för grannarna i kvarteret att samlas på.

– Och sen får vi inte glömma solcellerna på taket som står för stora delar av husets elförsörjning. Det känns progressivt och bra med tanke på klimatet i dessa dagar. Projektet har över lag högt satta miljömål, avslutar Magnus.

Mandelblomman är med andra ord ett kvarter där alla detaljer tillsammans skapar en vacker, funktionell och genomtänkt helhet.