Har du frågor kring att köpa nyproduktion?

Vi ger dig svar på de vanligaste frågorna när det gäller att köpa nyproducerade bostäder. Har du fler funderingar är du givetvis varmt välkommen att kontakta vår kundservice.

Intresseanmälan
När du hittar en bostad eller ett projekt som du tycker är intressant kan du lämna en intresseanmälan. Så fort du har gjort en intresseanmälan så registrerar vi den och du får löpande information om projektet och inbjudan till säljstarten. Om projektet har pågående försäljning så kommer en av våra säljare att kontakta dig och erbjuda dig en visning. Nedan beskriver vi tre olika sätt:

  1. Du kan anmäla ditt intresse genom att klicka på knappen med texten "Anmäl intresse här" på projektwebbsidan. 
  2. Du kan ringa kundservice på tel: 020-310 310.
  3. Kontakta säljaren direkt. 


Kösystem
Skanska arbetar med en enkel och tydlig köprincip»: ju tidigare du har anmält ditt intresse, desto större chans att du får välja just den bostad du vill ha. 


Skriva avtal
Så snart du har blivit tilldelad en bostad och fått svar på dina frågor, tecknar vi ett avtal tillsammans. Läs mer våra avtal på sidorna att köpa bostadsrätt» respektive att köpa äganderätt»

Finansiering
För att få köpa en bostad av Skanska så måste du ha fyllt 18 år och finansieringen för detta skall vara klart. 

Så här går det till med betalningen för:

Bostadsrätt
Några dagar efter att du tecknat ditt förhandsavtal så betalar du via faktura 2,5% av priset på bostadsrätten. I samband med upplåtelseavtalet, som tecknas sex månader innan tillträdet, får du en faktura på 10% av hela köpesumman inklusive dina eventuella inredningsval. Det belopp du erlagt sedan tidigare på 2,5 % räknas av. De resterande 90% betalas på tillträdesdagen.

Äganderätt
När du skriver under ditt köpekontrakt så betalar du en handpenning. Resterande del betalar du på tillträdesdagen.

Lånelöfte
I samband med ditt köp av en bostadsrätt tar vi en kreditupplysning. Eftersom avtalen som ingås är bindande så vill vi även att du har ett lånelöfte från bank.


Skanska GodAffär 
När du har bestämt dig för ett nytt hem och tecknat avtal ingår utan extra kostnad vårt försäkringspaket Skanska GodAffär» som skyddar dig mot oförutsedda händelser. Om du till exempel skulle bli sjuk eller arbetslös medan du väntar på att ditt hem blir klart. Skanska GodAffär är helt enkelt en trygghet mot sånt som man helst inte alls vill tänka på.


Välja inredning
En av de stora fördelarna med att köpa nybyggt är att du får välja inredning» som exempelvis köksluckor, vitvaror, kakel vilket gör att bostaden passar just för dig. Efter att du tecknat förhandsavtal kommer du att kallas till ett personligt möte med en kundansvarig hos oss som hjälper dig med dina inredningsval. Normalt görs detta 12-16 månader före tillträde. I vår inredningskatalog finner du vår orginalinredning men du kan även göra extra tillval och kostnader för dessa finns i katalogen. Om du köper en bostad med kort tid till inflyttning kan det vara för sent att göra några inredningsval.


Huset byggs

Under byggtiden anordnar vi bland annat en byggplatsvisning där du får se det nya huset ta form och du får möjlighet att träffa dina nya grannar. I vår kundportal får du löpande information om vad som sker kring byggandet av huset och andra nyheter som vi vill informera dig om. 


Besiktning och inflyttning
Cirka en månad innan tillträde gör vi en gemensam besiktning av bostaden. Sedan är det äntligen dags för nyckelutlämning och tillträde! Här har vi samlat massor av tips om hur du kan planera inför flytten».

Garantier och försäkringar
Garantierna skiljer sig något om du köper en bostadsrätt» eller en äganderätt» (småhus).

Bostadsrätt
Bostadsrättsföreningens garantitid är fem år plus en ansvarstid på ytterligare fem år. Efter två år sker en 2-års besktningssyn.

Äganderätt
Garantitiden är två år plus en ansvarstid på ytterligare åtta år. Två år efter inflyttning sker en 2-års besiktning av en opartisk besiktningsman. 

Hur går det till att köpa ett hem som inte finns än? Titta på vår film så får du svar.

Fler frågor?

Om du har frågor och inte fått svar på dem här kan du givetvis kontakta oss och vår kundservice»