3 tips för dig som flyttar med hund eller katt
-
Håll husdjuret utanför de värsta flyttbestyren
Både hundar och katter blir stressade av att se bohaget plockas ned och upp ur lådor, och av att se husse och matte stressade. -
Hjälp ditt husdjur att komma tillrätta
Det kan du göra genom att direkt ge det en egen vrå med sovplats, matskålar och leksaker. Använd dess gamla, välkända saker. -
Låt husdjuret utforska omgivningarna
Låt husdjuret utforska omgivningarna i sin egen takt. Katter som ska vara ute kan behöva stanna inne i några veckor för att bli trygga inomhus innan de får gå ut.
Hanna Klinkenberg är veterinär med inriktning på beteendeproblem hos sällskapsdjur.
-Att flytta är en stor omställning för de flesta djur, hur bra det går beror lite på djurets temperament. Särskilt katter är revirtrogna och kan bli stressade av att byta miljö.
Lämna djuret utanför flyttkaoset
Flyttar du från landet till stan är det bra att vänja djuret vid de nya ljuden en tid innan flytten. Det finns ljudskivor med stadsljud att köpa, eller spela in ljud från den nya miljön.
– Ett tips är också att ta med hunden till den nya miljön några gånger före flytten och skapa en trevlig stund. Kanske lite godis och en mysig promenad i kvarteret.Generellt är det bäst att lämna djuret utanför flyttkaoset så långt det är möjligt. Särskilt hundar känner av stress från matte och husse, och att se möbler och prylar packas kan få dem ur balans. En bra idé är att lämna bort djuret under den mest intensiva delen av flytten och tills du har packat upp. Katter är som nämnt känsliga och en kaotisk flytt kan leda till sönderklösta möbler och revirkissande inomhus. Det finns dock tips.
– Feromoner är ett doftämne som djur utsöndrar naturligt, som när katter stryker sina kinder mot möbler. Det finns syntetiska feromoner som kan göra katter och hundar lugnare. De finns receptfritt på djurkliniker och apotek i form av en diffuser för eluttag, att användas i din gamla bostad före flytten och under den första perioden i den nya. Skapa trygghet i den nya miljön. När du väl är på plats är det viktigt att låta djuret utforska det nya hemmet i sin egen takt. Att ordna en egen plats med leksaker, säng och matskål är ett sätt att skapa trygghet.
Viktigt är att ge djuret tid och skapa en positiv känsla i den nya bostaden från start. Har du möjlighet är det en god idé att ta ledigt några dagar och vara tillsammans med hunden eller katten för att sedan lämna den ensam längre och längre stunder. Att husdjuret ska bli ett störningsmoment för grannarna är mångas oro.
– Har du flyttat från landet till stan är ett bra tips att ha bakgrundsljud som radio eller tv på dagtid för att hunden inte ska uppfatta störningsljud utifrån. Har du en nervös hund och bor på bottenplan? Dra för gardinerna för att undvika skällande på folk som går förbi.
Stora fönster brukar höra nybyggt till. Krukväxter på golvet eller fönsterbrädan gör att katten har någonstans att gömma sig medan den utforskar sin nya omgivning. Har du tänkt låta din katt vara utomhus? Vänta ett par veckor så att den först blir trygg inomhus. Är din katt van att kunna göra sina behov varsomhelst utomhus kan det orsaka sura miner bland grannarna. Ett sätt att undvika situationen är att själv skapa goda förutsättningar i den egna trädgården eller gräsplätten i form av en stor grop med sand. Lösningen på klagomål från grannarna stavas i de flesta fall kommunikation.
– Presentera djuret för grannarna direkt och be dem höra av sig om det uppstår problem, säger Hanna. Fungerar det ändå dåligt med kattens eller hundens anpassning kan det vara bra att ta hjälp av någon som är specialiserad på beteendeproblematik hos djur. Det finns metoder för att komma tillrätta med beteendeproblem hos våra fyrbenta vänner.
Text: Moa Suominen