Bostadsrätter och husdjur

Får man ha 15 katter eller höns på balkongen i en bostadsrätt? Vi går igenom vad som kan vara bra att ha koll på angående husdjur i bostadsrätter.

Vilka regler finns för husdjur i bostadsrätt?

Gulliga katter, söta hundar och pigga hamstrar. Det finns väl ingen som har någonting emot husdjur? Men det är faktiskt ett omdiskuterat ämne hos bostadsrättsföreningar eftersom det kan uppstå tvister mellan djurägare och övriga boende i föreningen. Reglerna kring husdjur i bostadsrättsföreningar är inte helt enkla, det blir ofta en balansgång mellan de boendes rättighet att ha ett husdjur och de eventuella problem som kan uppstå för grannarna.

En styrelse kan alltså inte förbjuda medlemmar att ha husdjur som normalt förekommer i bostadslägenheter. Däremot kan de sätta ordningsregler kring nedskräpning på den gemensamma gården eller en generell försämring av bostadsmiljön. Om reglerna inte efterföljs kan bostadsrätten som ett sista steg förverkas, vilket innebär att bostadsrättsinnehavaren förlorar rätten att bo kvar.

Om du har husdjur är det en bra idé att läsa igenom din förenings stadgar och eventuella ordningsföreskrifter innan det är dags för inflyttning. Här kan det finnas bestämmelser om hur husdjur får rastas på de gemensamma ytorna och om det är okej att ta med sina lurviga vänner till tvättstugan eller föreningslokalen.

Tillbaka till frågan om det är okej att ha 15 katter eller höns på balkongen i en bostadsrättsförening, svaret är nej. Då omfattas det nämligen av en helt annan lagstiftning – djurskyddslagen*. För dig med sådana drömmar kanske det passar bättre med ett liv på landet?

Källa: 
*Djurskyddslagen, Svensk författningssamling 1988:534
Hämtad 6 februari 2018, utfärdad/publicerad 1988-06-02, Näringslivsdepartementet.