Rätt prylar i verktygslådan

Vi har listat de tio nödvändigaste prylarna som bör finnas i din verktygslåda så du kan fixa lite i din nya bostad.

Verktyg som behövs i verktygslådan

 1. Hammare
  En vanlig medeltung snickarhammare är ett måste. Välj inte den billigaste varianten då de kan ha dålig balans och vara sneda i huvudet. Det resulterar i att spikarna också kan bli sneda.

 2. Skruvdragare
  En skruvdragare är minst lika viktig som en hammare och underlättar när du ska sätta upp, ta ner eller montera saker i hemmet. En skruvdragare på batterier är att föredra eftersom den kan ligga länge utan att laddas ur – dessutom slipper du sladden.

 3. Bits och borr
  Skruvdragaren är inte till mycket hjälp utan en uppsättning skruvbits och borr. Det finns bra paket som innehåller de vanligaste varianterna som är 3, 4, 5, 6, 8 och 10 mm. Kom ihåg att du behöver olika bits och borr för trä respektive metall, så en bra idé är att köpa ett paket av varje.

 4. Skruvmejslar
  En bra grunduppsättning består av två spårmejslar och fyra kryssmejslar. Kika i en välsorterad snickarbutik efter ett paket som innehåller båda.

 5. Vattenpass
  En billig och användbar investering. Utan ett vattenpass är det nämligen svårt att veta om hyllan sitter rakt på väggen.

 6. Tumstock
  Ett måste i alla verktygslådor. De billigaste modellerna kan glappa vilket gör att måttet påverkas. En god idé kan alltså vara att investera i en lite dyrare variant.

 7. Insexnyckelsats
  Ett användbart verktyg som med sin 90 graders vinkel gör det enklare att skruva i insexskruv på trånga och svåråtkomliga platser

 8. Tång/avbitare
  En bra tång kan komma väl till hands vid många olika tillfällen. Exempelvis vid avkapning, håltagning, vinkling eller skalning av kablar.

 9. Skiftnyckel
  Till skillnad från en skruvmejsel är en skiftnyckel ett ställbart verktyg som används för att dra åt eller lossa muttrar och skruvar med kantigt huvud.

 10. Silvertejp
  Måste vara det universella multiverktyget? Tejpen har ett starkt häftämne som inte lämnar spår efter avlägsnande och är enkel att riva loss.