Hidden

Så förbereder du barnen på flytten

Genom att förbereda barnen och involvera dem på ett tidigt stadium har du goda chanser till en lyckad flytt. Barnpsykologen Malin Bergström menar att det är viktigt att måla upp positiva scenarier och hjälpa barnen att förstå hur det kommer att bli på det nya stället.

– Det gäller att ha förståelse för barnet och tänka ur barnets perspektiv. Vad kommer barnet att tappa och vad kommer det att vinna? Samtidigt som man är positiv och visar på fördelarna gäller det också att visa förståelse för att barnet kan komma att sakna vissa bitar, säger Malin Bergström, barnpsykolog och forskare vid Karolinska Institutet.

Hur barnet hanterar flytten beror både på personligheten och på åldern. Medan en del barn tycker att det är jättebesvärligt med förändringar tycker andra att det är spännande. Och äldre barn har ofta lättare att förstå innebörden av en flytt. Samtidigt är de mer orienterade utanför familjen och kan ha fler saker som de är ledsna att förlora.

– Det som kan vara bra att tänka på är att barn saknar förmåga till abstrakt tänkande ganska långt upp i åldrarna. Om barnen tycker att de har det bra här och nu så är det just det som gäller. Därför måste man hjälpa dem med övergången. Om de inte är omedelbart positiva till flytten behöver det inte betyda annat än att de inte kan föreställa sig vad som är på gång, påpekar Malin Bergström.

Berätta för barnet hur flytten går till

Handlar det om små barn har man stora möjligheter att ganska snabbt hjälpa dem till rätta.

– Innan flytten kan man visa bilder och berätta om hur det kommer att bli. Kanske kan man berätta om en fin hund som en av de nya grannarna har, eller att det finns fler barn i samma ålder. Om man ska byta förskola eller skola kan de få hälsa på hos sin nya klass. Det kan också vara bra att ordna ett kalas för nuvarande kompisar så att man får ta farväl på ett riktigt sätt – och se till att hälsa på även efter flytten, säger Malin Bergström.

Praktiska detaljer är också viktigt, till exempel att beskriva vilket rum barnet ska ha och var sängen ska stå.

– Man kan också behöva förklara att flytten inte innebär att allt blir nytt, utan att de kommer att få med sig möbler, leksaker och gosedjur från sitt nuvarande hem, säger Malin Bergström.

För små barn tar det ofta bara några veckor att anpassa sig. För äldre barn i mellanstadieåldern och uppåt beror det oftast på hur snabbt de kan hitta ett sammanhang med kompisar och fritidsaktiviteter.

Involvera barnen i flytten

Om det skulle visa sig att den nya skolan eller förskolan inte fungerar så bra som man tänkt sig tycker hon inte att man ska vara rädd för att byta.

– Efter ett par månader bör barnet ha börjat komma på plats. Om det inte har lossnat då kan det vara bra att prata med lärare och personal och se till så att barnet får hjälp. Fungerar det ändå inte kan man fundera på att byta igen i närområdet. Generellt sett är vi ofta motvilliga till att byta eftersom vi tror att det är otryggt, men i själva verket kan det faktiskt underlätta för barnet, konstaterar Malin Bergström.

En annan aspekt handlar om flytten bottnar i en skilsmässa. Detta är något som Malin Bergström och hennes kollegor har tittat närmare på i studier om växelvis boende för barn i det så kallade Elvis-projektet.

– Min erfarenhet är att man ska involvera barnen ganska snabbt, för de märker ändå att något är på gång och då går de och bär på det själva. Man kan berätta även om man inte ens vet hur man ska bo i slutändan. Det viktiga är att försäkra barnen om att man som förälder kommer att hjälpa dem och se till att allt kommer att ordna sig och att de kommer att få det bra, säger Malin Bergström.

Sonen lärde känna kompisar via fotbollen på nya skolan innan han började

Catherine Flodén
Flytten: Från hus på 200 kvm i Haninge till en fyra på 110 kvm i Västermalmsterassen på Kungsholmen i Stockholm.
Flyttat med: Make och söner på 11 och 19 år

- Flytten innebar ett ganska stort steg, speciellt för vår yngsta son som fick lov att byta skola. Därför tänkte vi mycket på att servera saker i lagom stora portioner så han skulle få tid att vänja sig. När det var drygt ett år kvar till flytten åkte vi och tittade på bygget. Då berättade vi att vi funderade på att flytta in till stan och frågade vad barnen tyckte om det. Vår äldre son undrade varför, medan den yngre mest tyckte att det var spännande. Vi besökte området igen och berättade vilket hus vi funderade på. Efter det gjorde vi ytterligare en tur när vi utforskade området ur barnperspektiv. Det fanns en skateboardgrop dit yngste sonen fick ta med sig kompisar för att åka.

- Ganska tidigt i processen tog vi kontakt med fotbolls- och innebandyföreningar i området för att undersöka vilka möjliga lag som fanns för den yngste sonen att spela i. Ett halvår innan flytten var det dags att välja skola. I samma veva fick vi veta att det fanns plats i det fotbollslag vi önskade. Sonen fick också möjlighet att spela parallellt i både sitt gamla och nya lag under våren. Vi hade tur med generösa lag som engagerade sig och fick tips om vilka skolor de andra barnen gick i. Det gjorde att vi valde en annan skola än den som låg allra närmast. Sonen fick gå kvar i sin gamla skola terminen ut, men lärde via fotbollen känna kompisar på nya skolan innan han började.

- Nu har vi bott här några månader och han trivs jättebra. Jag tror att han har hittat en glädje i att det är jättebra lag och hans lärare säger att han kommit bra in i klassen. För mellansonen var det ingen stor grej. Han gick i gymnasiet när vi flyttade och hade redan sina kompisar utspridda på olika ställen. Nu har han börjat högskolan och kan sova en halvtimme längre på morgnarna, eftersom det är mycket närmare härifrån.

Barnen fick följa med och titta på lägenheten innan vi bestämde oss

Christina Nilsson
Flytten: Från 120 kvm radhus i Kviberg, Göteborg till en fyra på 90 kvm i Löjtnantshjärtat, Bellevue, Göteborg.
Flyttat med: Make och söner på 10 och 14 år

- Vi flyttade en vår. Det var en bra tid för flytt, eftersom barnen fick hela sommarlovet på sig att vänja sig. Även om vi bara flyttade ett par kilometer innebar det vissa förändringar för dem. Dels flyttade vi ju från ett radhus med trädgård till en mindre lägenhet, och dels blev vår yngsta son tvungen att börja åka buss till skolan – tidigare var det bara ett par minuters promenad. Men allt har gått jättebra. Det märks på barnen att de är glada och tycker att det är roligt med något nytt. Den enda som haft lite svårt med flytten är vår hund, men nu har även han landat.

- Vi flyttade från hus till lägenhet och slipper nu renoveringar och trädgård, vilket ger oss mer tid att vara med barnen. Vi involverade barnen i processen redan från början, bland annat genom att de fick följa med och titta på lägenheten innan vi bestämde oss. Om de hade sagt nej hade vi nog väntat lite. De har också fått välja rum, vara med och packa, bära och välja vad de vill rensa ut. På så sätt kunde de sälja en del saker och tjäna lite pengar, vilket fungerade som en bra morot för att ta tag i utrensningen. På sikt kommer de också att få välja tapeter i sina rum.

Vi tittade på ritningar tillsammans

Gunilla Lundgren
Flytten: Från bostadsrätt till mellanboende i tillfällig hyresrätt till en fyra på 92 kvm i Sopranen, Malmö Live. 
Flyttat med: Två döttrar, 9 och 13 år

 - Jag flyttade i samband med skilsmässa och min exman behöll den gamla lägenheten. Eftersom vi har barnen varannan vecka ville vi bo nära varandra. Jag skrev på den nya lägenheten i ett tidigt skede, när hela familjen bodde kvar. Jag fick berätta för barnen att vi skulle bli tvungna att bo i en tillfällig lägenhet i över ett år. Barnen och jag tittade på ritningar över den nya lägenheten tillsammans. Barnen tyckte att det var roligt och kunde leva sig in i hur det skulle kunna bli att bo där, även om de inte kunde veta allt. Men när vi väl flyttade in här blev de glatt överraskade. De fick varsitt rum, vilket de inte haft tidigare. Särskilt 13-åringen tycker att det är skönt att kunna stänga om sig och ha sina prylar för sig själv.