Hidden

Att leva med konst och design

En tom vägg ber om att få bli uppmärksammad. Men att förse den där tomma väggen med något kan kännas som den svåraste utmaningen i hemmets inredning. För antagligen vill du inte bara fylla tomrummet. Det du hänger där ska vara något som talar till dig och andra betraktare. Det ska gärna berätta en historia, väcka nyfikenhet, ge en känsla, framkalla ett minne.

Anette Mörner och Lotta Lewenhaupt har skrivit boken Att leva med konst och design, med porträtt av konstintresserade människor – gallerister, konstrådgivare, stylister – i deras hem.
– Vi ville berätta varför dessa konsthängivna människor har valt som de har gjort och hur det ser ut hemma hos dem, berättar Anette Mörner, som till vardags arbetar som inredare och stylist.

Att leva med konst och design

Anette menar att vi i Sverige allmänt satsar en hel del på design, men inte på konst.
– Det blir tråkigt med bara design! Vi vill inspirera människor till att våga sig på konst.

I Anettes eget hem hänger kaxig, samtida konst i en miljö med antikviteter och klassiska möbler och tyger från Svenskt tenn. Kontraster är Anettes stil. Men det finns inga regler, menar hon.
– Häng upp som du känner, är vad vi vill inspirera till.

Medförfattaren Lotta Lewenhaupt, modejournalist, har också hon ett hjärta som klappar för att våga släppa loss.
– Jag tycker också att det är härligt med 1800-talshängningar, med väggar tapetserade med tavlor från golv till tak.

På sistone har vi sett en hel del väggord, växtplanscher, grafiska posters och modeillustrationer på svenska hems väggar, ett utbud som påverkats av strömningar inom mode och inredning. Men hur hittar man fram till vad man själv vill hänga upp?

Man brukar tala om att se på konst är att resa inom sig själv och uppleva nya världar och värden. Ett tips är att gå på gallerier, utställningar, museer och auktionshus. Hitta konst som utmanar dig, berör dig eller reflekterar dina känslor.

I dag är konst tillgänglig för alla, oavsett om du tycker om moderna konsttryck, klassisk konst eller fotokonst. Det finns webbshoppar med ett fantastiskt utbud av konst i unika exemplar eller som numrerade tryck, liksom auktionssajter med konstverk. Ett tips för den som söker det unika till ett överkomligt pris, är också elevutställningar.
–Att köpa något äkta och unikt som du verkligen tycker om, i stället för en massproducerad affisch, betyder inte att det måste vara dyrt, säger Anette Mörner.

Inspirerande idéer

  • Ett effektfullt sätt är att hänga efter ett tema

    En färg eller ett motiv på samma tema gör att flera tavlor i en grupp blir som ett enda konstverk, även om du hänger asymmetriskt.
  • Du kan också göra en installation

    Sätt foton, vykort, tavlor och minnen du tycker om tillsammans. Det blir som en inspirerande klippbok på din vägg. Att hänga många små tavlor tätt väcker nyfikenhet.
  • Eller satsa på stort

    En enda stor tavla ger ett maffigt intryck. Effekten blir också att rummet ser större ut, och själva motivet präglar rummet.

Tänkvärda råd

  • Ögonhöjd

    Ett vanligt fel är att man hänger tavlor för högt. Möt dem med blicken, så blir det inte fel.
  • Små tavlor

    Liten tavla på liten vägg eller liten tavla på stor vägg? En liten tavla kommer ofta bäst till sin rätt på en smal väggyta men kan, om motivet är tillräckligt starkt, fungera som ett utropstecken på en stor vägg.
  • Tavlor i höjdled

    Stor tavla över liten tavla, brukar man säga är en regel.
  • Mörka och ljusa motiv

    Mörk tavla över ljus tavla är en annan regel.

Klassiska råd när du hänger upp din konst

Go crazy och kombinera, arrangera och placera din konst precis som du vill. Vill du se över de klassiska råden lyder de så här:

  • I över- eller underkant

    Att hänga alla tavlors linjer i överkant eller underkant skapar balans.
  • Efter en mittlinje

    Har du tavlor i olika storlekar som du vill hänga bredvid varandra? Använd metoden att hänga dina tavlor efter en mittlinje, utgå från mitten på tavlorna i en vågrät linje.
  • Det gyllene snittet

    En avancerad variant på att hänga efter mittlinjen är Det gyllene snittet. Utgå från tavlans höjd och få på så vis en proportionerlig placering av varje verk. Gör så här:

    1. Utgå från en mitthöjd, 140 cm från golvet brukar vara lagom.
    2. Mät höjden på tavlan.
    3. Multiplicera tavlans höjd med 0,382.
    4. Dra ifrån talet du får i punkt 3 från mitthöjden, alltså; 140 cm minus tavlans höjd x 0,382.
    5. Det tal du får är avståndet från golvet till tavlans underkant. Det gyllene snittet kan även användas i sidled.

  • I fyrkant

    Med många tavlor i olika storlek kan det bli harmoniskt att samla dem inom en fyrkant, som en tänkt ram. Om du vill hålla ihop din samling lite extra – välj ramar i samma färg.
  • På list

    Stående på tavellister blir dina tavlor ett flexibelt galleri. Det är enkelt att byta och gruppera om utan att göra hål i väggen.
  • På sidobord

    Stående på ett sidobord ger tavlorna ett helhetsintryck tillsammans med dina prydnadsföremål. Precis som på en tavellist är det förstås här enkelt att gruppera om.
  • På ateljévis

    Genom att placera tavlor på golvet, lutade mot väggen, får du en kreativ ateljékänsla. Ställ tavlorna buntvis, gärna också tomma ramar. Ett staffli förstärker ateljékänslan ytterligare.