Ägarlägenhet

En ägarlägenhet äger du på riktigt. Du bor i en lägenhet i ett flerbostadshus men har i stort sett samma friheter som när du bor i villa eller radhus. Du kan hyra ut lägenheten till vem du vill när du vill och renovera utan att fråga om lov. Boendeformen är relativt ny i Sverige men betydligt vanligare i Europa. Upptäck fördelarna med en ägarlägenhet och upplev friheten som det innebär.

Läs om skillnaden mellan ägarlägenhet och bostadsrätt


Fördelar med ägarlägenheter

 1. Lägre månadskostnad

  Månadskostnaden är betydligt lägre än i en bostadsrätt eftersom du inte betalar några gemensamma lån till en bostadsrättsförening.

 2. Fördelar som en villaägare

  Du kan pantsätta, belåna och sälja din bostad, precis som en villaägare kan göra.

 3. Hyra ut din lägenhet

  Du har fritt fram att hyra ut din lägenhet utan tillstånd och sälja den till vem du vill.

 4. Betala hela bostadens värde

  Du betalar precis som när du köper ett småhus 100 % av värdet på bostaden.

 5. Bygga om

  Du kan bygga om till exempel kök och badrum samt ändra i planlösningen utan att fråga om lov.

Lägre månadskostnad

En ägarlägenhet kostar i allmänhet mer att köpa än en bostadsrätt. När du köper en ägarlägenhet betalar du hela bostadens värde, precis som när du köper en villa eller ett radhus. Sen tillkommer kostnaden för lagfart samt kostnaden på 2 % för eventuellt uttagna pantbrev. Dessutom behöver du betala en stämpelskatt. Men månadskostnaden i en ägarlägenhet är istället lägre.

Diagram_skillnad_bostadsratt_agarlagenhet.svg

När du köper en nyproducerad bostadsrätt utgörs en betydande del av den totala summan av ett lån hos bostadsrättsföreningen. I månadskostnaden ingår sen räntekostnader och amorteringar för lånen.

En del av en samfällighetsförening


Husets gemensamma utrymmen som till exempel trapphus och gården, hissar, tak, fasader, ledningar och avlopp kräver gemensamma beslut, resurser och skötsel. De förvaltas av en samfällighetsförening som består av dig och dina grannar. Varje månad betalar du en avgift till samfällighetsföreningen som går till drift, skötsel och underhåll.

Bilden visar moderna sopsorteringskärl hos samfällighetsföreningen