Hidden

En ägarlägenhet äger du på riktigt

Med en ägarlägenhet bor du i en lägenhet i ett flerbostadshus, men har i stort sett samma friheter som när du bor i villa eller radhus. Du kan hyra ut lägenheten till vem du vill när du vill och renovera utan att fråga om lov. Boendeformen är relativt ny i Sverige men betydligt vanligare i Europa.

Fördelar med ägarlägenheter

 1. Lägre månadskostnad
  Månadskostnaden är betydligt lägre än i en bostadsrätt eftersom du inte betalar några gemensamma lån till en bostadsrättsförening.

 2. Fördelar som en villaägare
  Du kan pantsätta, belåna och sälja din bostad, precis som en villaägare kan göra.

 3. Hyra ut din lägenhet
  Du har fritt fram att hyra ut din lägenhet utan tillstånd och sälja den till vem du vill.

 4. Betala hela bostadens värde
  Du betalar precis som när du köper ett småhus 100 % av värdet på bostaden.

 5. Bygga om
  Du kan bygga om till exempel kök och badrum samt ändra i planlösningen utan att fråga om lov.

Lägre månadskostnad

En ägarlägenhet kostar i allmänhet mer att köpa än en bostadsrätt. När du köper en ägarlägenhet betalar du hela bostadens värde, precis som när du köper en villa eller ett radhus. Sen tillkommer kostnaden för lagfart samt kostnaden på 2 % för eventuellt uttagna pantbrev. Dessutom behöver du betala en stämpelskatt. Men månadskostnaden i en ägarlägenhet är istället lägre.

Se bild av grafen lägre månadskostnad i svg format.

En del av en samfällighetsförening

Husets gemensamma utrymmen som till exempel trapphus och gården, hissar, tak, fasader, ledningar och avlopp kräver gemensamma beslut, resurser och skötsel. De förvaltas av en samfällighetsförening som består av dig och dina grannar. Varje månad betalar du en avgift till samfällighetsföreningen som går till drift, skötsel och underhåll.

Se filmen som förklarar vad ägarlägenhet innebär