Boosta din ekonomi

En frisk ekonomi gör vardagen enklare och livet rikare. Här får du en strategisk plan för att ta tag i din ekonomi månad för månad.

Boosta ekonomin

Illustration av Marika Maijala

Kvartal 1: Gör en ekonomisk detox

Januari: Ta reda på vart pengarna tar vägen

Onödiga småutgifter, dyra abonnemang eller dåliga vanor kan suga musten ur ekonomin. För att förändra behöver du ta reda på nuläget. En del banker har verktyg som sammanställer och kategoriserar dina utgifter. Det finns också appar som gör samma jobb, exempelvis ”Tink”. Ett tredje sätt är att handla allt på samma kontokort under en månad, ta fram kontoutdraget när månaden är slut och sammanställa på egen hand.

Februari: Bestäm tre saker du vill ändra på

Ta fram sammanställningen från januari. Reflektera. Vad vill du lägga mer pengar på? Mindre pengar på? Det kan handla om att hitta en billigare bilförsäkring, förhandla om bolånet, hålla igen på småutgifter eller hyra ut något. Välj ut max tre saker så att det inte blir övermäktigt och gör en plan.

Mars: Följ upp och rensa ut papper

Följ upp resultatet av förra månadens förändringar, sätt in överskottet på ett nyöppnat sparkonto och gläds över resultatet. Sedan är det dags för vårstädning. Nuförtiden lagras mycket digitalt, vilket innebär att du kan rensa bort papper. På Konsumentverket.se under rubriken ”kvitto” finns en lista på papper du bör spara. Sätt in dem i nya, snygga pärmar.

Kvartal 2: Bygg ekonomiska muskler

April: Se över sparandet

En tumregel är att spara 10 procent av det du får ut — 1 500 kronor om du får ut 15 000 kronor i månaden. Bygg först en buffert för oförutsedda utgifter om du inte har gjort det. Se till att ha minst en månadslön på ett separat sparkonto och fyll på bufferten när du har använt den. När bufferten är på plats, öppna ett sparkonto för sparmål som ligger nära i tiden, som julklappar, semester, ny bil. När du har fyllt upp buffert och målsparande kan du överväga att spara långsiktigt, minst 5 procent av din disponibla inkomst. Sparkonton lär ge låg avkastning de närmaste åren, så välj i stället ett investeringssparkonto (ISK) eller en kapitalförsäkring som du fyller med aktiefonder eller aktier. 

Maj: Få pengarna att växa

Kan du spara 20 kronor om dagen i 40 år får du ihop 288 000 kronor. Med 5 procent årlig avkastning blir summan i hela 893 100 kronor. Så ägna månadens ekonomiska friskvårdstimme till att läsa på hur du kan få pengar att växa i värde, exempelvis på sajterna Fondkollen.se och Aktiespararna.se.  

Juni: Se över lånen

Hur stora är dina lån i förhållande till tillgångarna? Har du många lån, försök slå ihop dem. Vill du öka amorteringen, börja med de lån som har högst ränta. Öka amorteringstakten på bolånen i andra hand. Försök betala av alla bolån som överstiger 70 procent av marknadsvärdet på 15 år och fortsätt sedan i långsammare takt att betala av bolånen ner till 50 procent av marknadsvärdet. Jämför bolåneräntor och byt bank om du kan få bättre villkor.

Kvartal 3: Gör en ekonomisk hälsokontroll

Juli: Prata pengar med din partner

Med hur mycket ska var och en bidra till hushållskassan? Vad vill ni lägga pengar på? 
Hur mycket ska ni spara gemensamt? Med gemensam syn minskar risken för konflikter.

Augusti: Se över vardagsjuridiken

Dags för årets tuffaste men kanske nyttigaste stund — att fundera på vad som händer vid separation eller dödsfall. Ladda ner regeringens lättlästa broschyr ”Familjerätt”, läs igenom det som handlar om äktenskap/sambo respektive dödsfall. Boka tid med en jurist om du behöver upprätta testamente, äktenskapsförord eller samboavtal.

September: Kolla ersättningen vid sjukdom och arbetslöshet

Gör två snabba kontroller: 1) Gå in på Ersättningskollen.se, lägg in din lön och se hur stor ersättning du får om du skulle bli sjuk eller råka ut för olycksfall. 2) Ta reda på hur mycket du får ut om du skulle bli arbetslös. Uppgifterna får du från din a-kassa och ditt fackförbund. Stärk eventuellt med kompletterande försäkringar/ökat buffertsparande.

Kvartal 4: Öka uthålligheten

Oktober: Få överblick över pensionen

Detta kvartal fokuserar vi på att få en stark ekonomi även i framtiden. Gå in på Minpension.se och beställ en pensionsöversikt. Ägna också några minuter åt att läsa om hur pensionssystemet är uppbyggt.

November: Kolla tjänstepensionen

Tjänstepensionen, som betalas in av arbetsgivare, kan ge dig flera tusenlappar extra i månaden när du går i pension. 10 procent av alla svenskar saknar tjänstepension. Om du gör det — begär löneökning på minst 5 procent och pensionsspara p�� egen hand.

December: Stäm av och planera för nästa år

Reflektion. Hur har det gått med den ekonomiska strategin? Är vardagsekonomin bättre? Har du bättre skydd mot oväntade händelser? Förhoppningsvis är du inspirerad att ägna en timme i månaden åt ekonomisk friskvård även nästa år.

Lycka till!

Text: Bodil Hallin