Hidden

Sänk dina kostnader

Hos miljontals svenskar är bolånet den enskilt största kostnaden för hushållet. Många upplever bolånet som en jobbig process och orkar inte engagera sig. Är du en av dem? Tänk om! Bara genom att sänka din låneränta kan du spara flera tusenlappar per år och med våra tips kommer du en bra bit på vägen.

Våra bästa tips till dig

 1. Ring runt!
  Det har visat sig att den som ringer flest banker också får bäst ränta. Hitta minst 2 - 3 banker att ställa mot varandra. Försök hitta de som redan erbjuder rabatter på sina bolåneräntor. Prata med de bankmän som är villiga att förhandla och är intresserade av att få dig som kund. Ibland krävs det många samtal, men det ger också resultat.

 2. Från underläge till rabattläge
  Många känner sig i underläge från den stund de ska kontakta banken; accepterar dåliga lån och bokstavligen ger bort tusenlappar i rabatter till banken varje år. Bara för att du fått en nykundsrabatt tidigare innebär det inte att du ska vara utan rabatter sen.Behåll fokus på det du vill uppnå – lägre bolåneränta, och ignorera bankens matematik. Räkna istället själv ut vad rabatten de erbjuder dig blir i kronor per år.

 3. Var rak och öppen
  Berätta direkt för de banker och bankmän du kontaktar vad du vill göra. Undvik diskussionen om du ska binda eller inte binda dina lån. Var rak – ”Jag vill pruta och förhandla ned mitt bolån!”

 4. Kom förberedd
  Visa att du har gjort din hemläxa. Ta med siffror från olika banker som du enkelt och förklarligt kan visa upp i ett Excel-ark. Detta visar att du menar allvar och att du inte ger dig direkt. Ibland kommer du säkert också få höra att du har många UC-sökningar. Det är för att banken kan se om du varit på många banker och det finns ett väldigt enkelt svar på den kommentaren: ”Jag är en engagerad konsument och jag hoppas att banken är lika engagerad”.

 5. Pruta stegvist och kräv avtalstid
  Det är svårt att kräva för mycket på en gång. För att kunna pruta ner din bolåneränta behövs det ibland att du lovar att flytta över andra saker till banken. Då kan det vara en bra idé att börja pruta smått och stegvist. Se exempelvis över hur mycket bilförsäkringar och PPM-fonder kan ge dig i rabatt. Sedan räknar du på om varje steg är värt priset.

  När du väl har hittat de två bästa bankerna så avsluta förhandlingen med att låta dem lägga bud mot varandra. På så vis ser du vilken bank som är mest angelägen om att ha dig som kund samtidigt som du får den bästa rabatten. Glöm heller inte att kräva avtalstid på din ränta, begär tolv månader även om du har en tremånadersränta. Och kräv ett skriftligt avtal över hur länge rabatten gäller, det ska alltid stå i pappret. Följ sedan upp kontinuerligt att banken håller sin del av avtalet.

Källa: Avanza