Fem snabba inför att köpa eller sälja din bostad

Hos miljontals svenskar är bolånet den enskilt största kostnaden av hushållets inkomst. Många upplever bolånet som en jobbig process och orkar inte engagera sig. Är du en av dem? Tänk om! Bara genom att sänka din låneränta med 0,5 % kan du spara flera tusenlappar per år och med våra tips kommer du en bra bit på vägen.

Varför kontantinsats och hur mycket bör jag lägga?

– För att banken ska veta att du är en seriös köpare och har möjlighet att gå in med pengar själv behöver du lägga en kontantinsats. Banken kräver att man lägger minst 15 % i kontantinsats idag. Om man har möjlighet ska man helst lägga en större kontantinsats än så. Lån kostar pengar och ju mindre lån desto lägre blir kostnaden för boendet. 

Amorteringskrav hit och amorteringskrav dit, men vad innebär det?

– En amortering är ett belopp du betalar tillbaka på ditt lån vid varje betalningstillfälle. Amorteringskravet i sin tur innebär att nya bolånetagare stegvis måste amortera ner sina lån till 50 % belåningsgrad. I ett första steg ska lånen amorteras med minst 2 % årligen till 70 % procents belåningsgrad. Därefter ska lånen amorteras ner med minst en procent om året till 50 % av bostadens värde. Amorteringskravet är fortfarande ett förslag, exakt när eller om det går igenom är ännu inte bestämt men det spekuleras i att det kommer börja gälla redan i år.

Hur avgör jag om en förening är i bra ekonomisk balans?

 – Läs årsredovisningen och ställ kompletterande frågor. Det är bra att fråga om kommande renoveringar eller underhåll. Om man inte är van att läsa årsredovisningar så kan man ta hjälp av en vän som kan området bättre eller fråga sin bank. Nyckeltalen som en årsredovisning ger säger ofta ganska mycket, men måste samtidigt ställas i relation till hur föreningens hus ser ut, till exempel hur gammalt och i vilket skick det är.

Alla pratar om bostadsbubblan, men vad betyder den egentligen?

En bostadsbubbla innebär att priserna stigit omotiverat mycket i jämförelse med allt annat i samhället, och att ökningen inte går att förklara. Inflyttningen till stora och mellanstora städer har bara börjat och kommer troligen fortsätta öka framöver. När vi inte hinner bygga i samma höga takt och när det finns regleringar som gör förtätningen svår är det dock naturligt att priset på bostäderna stiger.

Jag ska sälja min bostad, vad bör jag tänka på?

 – Anlita en fastighetsmäklare som du litar på. Ta referenser och lägg lite tid på att hitta rätt företag och person för att representera dig och ditt boende. Fundera också på om ytskikten i din bostad behöver fixas till. Ofta är det lönsamt att åtgärda enkla saker som borrhål, flagnande färg, löst sittande lister och liknande.