Nära fördubbling av värdet på tio år

Nu för tiden byter vi bostad allt oftare. Alla vill göra en bra affär och det finns många råd kring hur du bör tänka för att maximera din vinst. Diskussionen om framtidens bostadsprisutveckling är fortfarande het, på grund av den rekordökning vi haft på våra hem de senaste åren i Sverige.

Bostadsrapport bostadspriser 1

Myten om nybyggt

Vi svenskar lägger gärna en stor del av vår inkomst på boendet och då är det inte särskilt konstigt att vi vill se att det är en investering som lönar sig i längden. Så var kommer egentligen föreställningen om att äldre bostäder skulle ha en större värdeökning än nybyggda?

Stil och inredning är faktorer som spelar roll, kanske framförallt känslomässigt. En nybyggd lägenhet är oftast mer praktisk, men kan sakna de detaljer som trender lyfter högt, t ex charmiga kakelugnar och gamla plankgolv. Att budgivning och utgångspris på äldre bostäder också får ett större fokus, gör att vi ofta förknippar detta med kvalitet och därför förväntar oss en högre värdeökning. Men enligt vår senaste bostadsrapport som grundar sig på siffror från bland annat Mäklarstatistik och Hittabrf.se visar det sig att både nybyggda och begagnade bostäder har ökat lika mycket – 87 procent – sedan 2005 i Stockholm.

Bostadsrapport bostadspriser

Samma tendenser i Göteborg

Även i Göteborg har priserna på bostäder ökat stadigt de senaste åren, även om takten inte varit lika snabb som i Stockholm. Mellan 2007 och 2014 gick priset på äldre bostadsrätter i centrala Göteborg upp med 43 procent i snitt, medan en nybyggd bostadsrätt ökade med hela 68 procent. Trots den kraftiga prisutvecklingen för nybyggt, är det få göteborgare som tror att det är en bättre investering att köpa en nyproducerad bostadsrätt jämfört med en begagnad.

Vad händer i framtiden?

Så länge behovet av bostäder finns kvar, kommer bostadspriserna fortsatt vara på en hög nivå. Det spår både nationalekonomer och finansiella rådgivare på bland annat EFN. Och med tanke på att Sverige växer och allt fler människor söker sig hit ser vi inga tecken på nedtrappningar inom de närmsta åren. En bra mix av både hyresrätter och bostadsrätter kommer fortsatt att behövas i våra städer under lång tid framöver. Så den som funderar på att investera i en bostadsrätt – nybyggd som begagnad – bör kunna se fram emot en positiv utveckling även i framtiden.