Hidden

Väljer du att bo i en bostad från Skanska så gör du flera goda miljöval av bara farten.

Marbodal, som levererar skåp och luckor, använder endast trä från hållbart skogsbruk. Kring 40 procent av skivmaterialet består av restprodukter och återvunnet material, och Skanska har sedan en tid slutat med natursten i bänkskivorna eftersom det är en ändlig resurs. Målet är att det ska vara lätt att leva hållbart i vardagen. 

Vi jobbar med tåliga material som håller länge, och samarbetare även med leverantörer som jobbar aktivt med hållbarhetsfrågor, säger Ingela Hellman som är sortimentansvarig på Skanska. 

Gör aktiva materialval

I arbetet med att utveckla hemmen görs ständigt aktiva materialval, till exempel om det visar sig att ett material nöts snabbare än väntat. De boende kan också bidra när det är dags att välja inredning till sin nya bostad. 

– Om du till exempel väljer handtag med standardmått kan du enkelt uppdatera utseendet på ditt kök utan att behöva byta ut hela köksinredningen, säger Ingela och påpekar att Skanska byggt Svanenmärkta bostäder sedan 2010. 

Möjlighet till extra sopsortering

Sedan den 1 januari är det obligatoriskt i Sverige att sortera ut matavfall, både i villor och i flerbostadshus. Det ställer krav på utrustningen i köket, och i en bostad utvecklad av Skanska finns givetvis kompostkärl i köken, samt behållare för övrig sopsortering som plast, glas, papper och metall.  

Utöver sorteringsmöjligheterna i köket erbjuder vi möjlighet till extra sopsortering i städskåpet. Det används inte på samma sätt som förr i tiden. Nu har du kanske en robotdammsugare ute i sin dockningsstation och en mirakeltrasa i stället för skurhink. Det finns andra sätt att använda skåpen, säger Ingela.  

Odla på innergården

Ett sätt att leva mer sunt är att själv odla en del av det du äter. Skanska har märkt en ökad efterfrågan på odlingsmöjligheter i anslutning till hemmet, och placerar därför ut pallkragar många av sina gårdar, som till exempel i Skanskas Svanenmärkta bostadsrätter, Aulan i Mölndal. Där kan de boende ha ett kryddland eller odla egna grönsaker. 

Det brukar vara väldigt uppskattat. Utöver pallkragar planterar vi växter och blommor som gynnar bin och fjärilar på innergårdarna, samt placerar ut små insektshotell.  

Pantar sopor i Halmstad

Smidig återvinning är också en viktig del för den som vill leva mer hållbart. I nybyggda Västra Allén i Halmstad samarbetar Skanska med företaget Get Bower, som utvecklat en app för att panta sopor. De boende samlar poäng på sin sopsortering, som går att byta mot kuponger, kontanter eller donera till välgörenhet.   

Vi vill uppmuntra de boende till att bidra till en mer cirkulär framtid. Att panta sopor med appen är lika lätt som att panta burkar. Dessutom kan de boende följa sitt koldioxidavtryck när de återvinner. Det gör det lättsamt, lekfullt och roligt. 

5 tips för det hållbara köket

 • Odla potatis i hink
  Visste du att du kan odla potatis i en hink? Så här gör du. Fyll en 20 liters hink med ungefär 10 centimeter jord. Lägg ner tre sättpotatisar. Fyll på med jord och vattna. När blasten kommer upp måste hinken ställas ljust. Efter ungefär två månader har du färdig potatis. 
 • Kryddodling utan jord
  Att odla hydroponiskt innebär att man odlar i vatten, helt utan jord. Fördelen är att du kan odla kryddor eller sallad på mycket liten yta, vilket är bra om du bor i en etta med litet kök. Enklast är det om du köper en färdig odlingslåda med alla tillbehör. Sen är det bara att börja! 
 • Återvinn spillet 
  Ha en liten kompostbehållare hemma så minskar du mängden avfall med runt 30 procent per dag. Samla upp vatten som du använt för att skölja frukt och grönt, och använd det till att vattna blommorna. 
 • Prova att plastbanta
  Vad har du egentligen i kökslådorna? Om du börjar rota så hittar du nog en uppsjö av matlådor, köksredskap och annat tillverkat i plast. Problemet med plast är att det kan utsöndra mikroplaster och tar väldigt lång tid att bryta ner. Kanske är det dags att återvinna plasten och ersätta med varianter av glas och trä? 
 • Förvara maten smart 
  Förvara ditt bröd på en torr och varm plats i en påse av bomull, linne eller papper. behåller brödet sin saftighet och möglar inte lika snabbt. Släng inte stjälkarna från färska kryddor. Hacka dem och lägg i soppor eller grytor för extra smak. Och tänk på att bananer och tomater inte ska in i kylen.