Hidden

Att välja bostad, ett av livets viktigaste beslut

Att välja bostad är ett av livets viktigaste beslut. Trygghet för familjen, men också hälsa och välbefinnande i vardagen. Vill du vara helt säker på att det du köper håller måttet, kolla efter certifieringar och kvalitetsmärkningar som till exempel Svanen. En garanti för att bostaden håller hög kvalitet.

– I Sverige lever vi den största delen av våra liv inomhus, upp till 85 procent av tiden. Då ska du vara säker på att din bostad har bra dagsljustillgång, god ventilation och inte innehåller giftiga material. I ett Svanenhus kan du känna dig trygg med detta, säger Skanskas Svanensamordnare Yvonne Bergensund och berättar att alla Skanskas bostadsrätter, småhus och äganderätter är Svanenmärkta sedan 2017.

Det handlar bland annat om att byggnaden är radonsäkrad, att material kontrolleras för att undvika inbyggda fuktskador, eller att plaströr och elkablar inte får innehålla pvc. Golvbeläggning och klinker och trä får inte avge giftiga ämnen, allt för att säkra en bra inomhusmiljö.

 

Ljust och fräscht i bostaden

En viktig faktor för välmående är dagsljusinsläppet. Det är något Emanuele Pepe vet allt om. Skanskas dagsljusexpert förklarar att alla rum, utom badrum och förråd, ska ha tillgång till direkt dagsljus.

– För lite dagsljus påverkar dig på två sätt. Dels kommer du att förbruka mer el, eftersom människan har ett behov av ljus och då använder artificiellt ljus i stället. Dels tappar du de hälsoeffekter som dagsljuset ger, till exempel D-vitamin, och kommer att känna dig tröttare, säger han.

När Skanska bygger nya bostäder är Emanuele med på ett tidigt stadie i planeringen.

– Vi kollar om det finns något som kommer att skugga huset. I så fall gör vi inte så djupa rum åt det hållet. I stället kanske vi placerar sovrummet där och lägger vardagsrummet åt det håll som har utsikt och ljusinsläpp, säger han och berättar att de även arbetar med fönsterstorleken och färgen på väggarna.

– Vitt är alltid bra!

Låg energianvändning

Det finns andra fördelar med att bo i ett nybyggt hus som kan innebära både välmående och sinnesro, till exempel det faktum att husen kräver mindre energi än äldre byggnader och därmed är bättre för klimatet.

– Alla våra nya bostadsrätter har solceller på taket och energieffektiva produkter och lösningar. Vitvaror, blandare och duschmunstycken måste helt enkelt vara energieffektiva för att klara Svanens krav, säger Yvonne Bergensund.

I alla nya fastigheter ska det också finnas tillräckligt med säker cykelförvaring för att underlätta för fossilfria transportmedel. I kvarteret Urbani i Nya Hovås utanför Göteborg har Skanska hjälpt invånarna att minska sitt bilberoende genom att se till att det finns välfungerande kollektivtrafik i området, som tillsammans med bilpool, cykelpool och samåkningsforum kan skapa mer hållbara resvanor.

– I slutänden handlar det om att trivas, både inomhus och utomhus, och känna att man är med och bidrar till en bättre miljö, säger Yvonne.

Fakta: Hälsosamma tips i bostaden

Vädra
Det är bra att vädra bostaden och byta luft, men gör det snabbt och med korsdrag i stället för att låta fönstret stå på glänt och sakta kyla ner huset

Städa
Att dammtorka regelbundet är ett enkelt sätt att göra luften hemma bättre. Glöm inte att rengöra ventilationsfilter och filtret i köksfläkten.

Växter
Vissa växter har förmågan att rena luften från skadliga ämnen. De avger också fukt vilket är bra för inomhusluften. Några renande växtsorter: fredskalla, ampellilja och gullranka.

Temperatur
Har du torr luft hemma? Testa att sänka temperaturen. 20-21 grader inomhus och en luftfuktighet på 25-50 procent skapar en behaglig tillvaro.