Hidden

Bo energieffektivt – 10 smarta tips i vardagen

Med några enkla åtgärder kan du spara pengar, och samtidigt bidra till en mer hållbar värld. Här är tipsen för dig som vill ta kontrollen över din energiförbrukning.

Energiförbrukning är en av de viktigaste frågorna vid byte av bostad

Jakten på det perfekta boendet handlar inte längre bara om boyta, design och mysfaktor. Energi har seglat upp som en av de viktigaste frågorna när det är dags att byta bostad. Vilken typ av uppvärmning huset har är direkt avgörande för hur dyr elräkningen blir.

– Det finns inget som är sämre än direktverkande el. Det kan skilja så mycket som 40 000 kronor i årskostnad, jämfört med till exempel fjärrvärme eller en luftvärmepump, säger Helena Jansson som är energi- och klimatrådgivare på Östersunds kommun.

Att det här oroar svenskarna märks på alla frågor som strömmar in till Helena och hennes kollegor runt om i landet, men går det verkligen att göra något åt sina elkostnader?

– Absolut! Om du är intresserad och beredd på att ändra din livsstil finns det mycket du kan göra för att minska energiförbrukningen.

Energisnåla vitvaror gör mycket för att minska din energiförbrukning. Läs om hur du kan minska din energiförbrukning.

Sparar pengar i längden

Oavsett om du är villaägare eller medlem i en bostadsrättsförening kan det vara läge att ställa sig några viktiga frågor. Har ni jämfört olika elavtal? Hur sker husets uppvärmning? Hur bra är fönsterkvaliteten? Är huset ordentligt isolerat?

– Det ska gärna vara 50 centimeter isolering i taket och 20 till 30 centimeter i väggarna. Att åtgärda dålig isolering kan göra stor skillnad. Effekten blir så klart större i ett hus med 100 lägenheter än i en enskild villa, men flera små åtgärder tillsammans sparar ändå pengar i längden, säger Helena men tipsar också om att tänka efter före:

– Treglasfönster är förstås bäst, men det är också dyrt att byta fönster. Kanske räcker det med att ersätta gummilisterna?

Har du solceller på taket? Passa på att ladda elbilen mitt på dagen när solen lyser.

Energieffektiva lösningar

Ett annat sätt att ta kontrollen över sin energiförbrukning är att välja ett boende som är energieffektivt redan från början. Det säger Petter Dahlbäck som är energiexpert på Skanska. Hans jobb är att se till att Skanskas nybyggda bostäder uppfyller energikraven från olika märkningar och certifieringar som Svanen, Miljöbyggnad eller NollCO2.

– Vi försöker hela tiden hitta de mest energieffektiva lösningarna. Det kan handla om återvinning av värme i ventilation och avlopp, bygga så täta klimatskal som möjligt eller sätta solceller på taket. Allt för att minimera fastighetens energibehov.

Skanskas Svanenmärkta bostadsrätter är alla utrustade med snålspolande kranar och duschar.

Låga driftskostnader

Gottorps Hage i Malmö är ett av Skanskas allra grönaste bostäder och Sveriges första klimatneutrala radhus.

– Skanska har som mål att minska utsläppen med hälften till 2030. Därför ställer vi väldigt höga krav på energianvändningen i våra bostäder. Vi siktar på netto noll primärenergi, vilket innebär att huset genererar lika mycket förnybar energi, som det behöver för värme, kyla, varmvatten och fastighetsel, säger Petter.

Det görs genom en kombination av solceller och andra smarta lösningar som extra mycket isolering eller snålspolande kranar och duschar.

– Klimatbelastningen från energianvändningen minskar betydligt och ger mycket låga driftskostnader för de boende, säger Petter Dahlbäck och konstaterar:

– På köpet gör du en insats för miljön och minskar ditt eget klimatavtryck på ett sätt som de flesta annars har svårt att uppnå i vardagen.

10 tips för minskad energiförbrukning

1. Apparater på standby kan kosta över 500 kronor per år. Bland energitjuvarna finns spelkonsoler, stationära datorer och tv-apparater. Dra ur sladden eller använd ett grenuttag med på- och av-knapp.

2. Dags att flytta? Håll koll på fastighetens energiklass! Energiklass A står för en låg energianvändning och G för en hög. Hämta en energideklaration på boverket.se

3. Se över dina egna vanor. Du kan spara energi genom att duscha kortare. Att sänka temperaturen en grad hemma kan minska värmekostnaderna med hela 5 procent. På vattenfall.se kan du läsa mer om energiförbrukning.

4. Hur står det till med kylskåp, diskmaskin och tvättmaskin? Är de gamla kan det vara värt att investera i nya, energieffektiva vitvaror. Kolla märkningen!

5. Tvätta fulla maskiner på så låg temperatur som möjligt. Tvätt i 60 grader drar dubbelt så mycket el som tvätt i 40 grader. Välj ekoprogrammen!

6. Pool, bastu, golvvärme och handdukstork, mysigt men det kostar. Ett litet spabad utomhus drar ungefär 4 000 kilowattimmar på ett år. Med ett elpris på 2 kronor per kilowattimme blir det 8 000 kronor per år.

7. Har du solceller på din bostad? Använd elen när den produceras. Kör tvätt- och diskmaskin mitt på dagen när solen lyser.

8. Passa även på att ladda din elbil när solen lyser. Om du laddar bilen mitt på dagen får du många gratis mil.

9. Solceller kan bli en inkomstkälla, både för villaägare och bostadsrättsföreningar. Om anläggningen genererar ett överskott, till exempel under sommaren, kan elen säljas till konsumtionsnätet.

10. Osäker? Det finns en energi- och klimatrådgivare i alla kommuner, ibland organiserat under regionen. Kolla med Energimyndigheten!