Våga välja färg i bostaden

I en helt nyproducerad bostad börjar du på många sätt med en blank målarduk, men det finns saker att tänka på inför färgvalet. Allt är nytt och fräscht och du har chansen att sätta din egen prägel på inredningen. Det är dock inte alltid så lätt att veta vilka färger som passar ihop, eller vilka nyanser som fungerar bäst i vilket rum. Men det vet Karl Johan Bertilsson, NCS Colours kulörkung. Han har jobbat med att sprida färgsystemet NCS i världen sedan 1997.

Inred med färg

– Natural Colour System är en svensk standard och det enda färgsystemet i världen som beskriver hur färg ser ut, alltså bokstavligen hur vi upplever färg.
Karl Johan kan det mesta om hur vi människor påverkas av färg. Hur det kan väcka känslor och förstärka vår personlighet.

– Under en lång period har vi inte använt så mycket färg i inredningen, och det är kanske inte så konstigt. Målar du en vägg vit kommer ingen att ha en åsikt. Det är tryggt, men nu ser vi ett skifte där människor vill och vågar använda mer färg, och då kommer också reaktionerna, säger Karl Johan.

Vi trivs med kontraster

Många tycker förstås om att ha vitmålade väggar hemma, men nästan alla forskning visar att om allt är vitt i bostaden – då mår vi dåligt.

– Vi behöver kontraster för att trivas. Men det är lika illa om det är för mycket färg i ett rum, då blir intrycken för många och vi blir oroliga och nervösa, säger Karl Johan.

Så regeln här är – skapa kontraster när du inreder, men i lagom mängd.

– Just nu är det trendigt att sätta två starka kulörer ihop, som en blå lampa vid en röd soffa, men är du mer försiktig går det lika bra att använda nyanser av samma färg, eller färger som är kulörtonslika.

– Även en fondvägg kan göra jobbet. Det är kanske inte så trendigt just nu, men rent psykologiskt är det bra. Det ger ögonen något att vila på.

Färgsätt med kontraster

Just nu ser vi ett skifte där människor vill och vågar använda mer färg, säger Karl Johan.

Färgsätt med ögat och magen

När det gäller att välja rätt färg till rätt rum tipsar Karl Johan om att utgå från estetik och funktion. Det ska se vackert ut, men också fylla den funktion som rummet har.

– Om du ska färgsätta ett matrum bör du välja färger som retar aptiten, vilket är alla nyanser som finns naturligt i mat. Tänk morötter, tomater eller örter, ingredienser som du själv tycker om att äta.

Ett annat sätt att tänka är att välja färger som speglar vem du är – eller vill vara.

– Vill man visa att man är framgångsrik är mörka, högkulörta färger ett säkert kort, gärna kombinerat med mässings- eller gulddetaljer.

Överraska med färg

Den som inte vågar gå ”all in” på väggen kan skapa öar av färg på annat sätt, med kuddar, gardiner och inredningsdetaljer.

– Jag gillar att överraska. Tänk dig att du har ett ganska neutralt hem, men så öppnar du garderoben – boom – så är det knallrött på insidan, säger Karl Johan Bertilsson.

– Du kan ju också göra en färgad ruta eller en triangel på en vägg. Målarfärg har ju den egenskapen att du hur enkelt som helst kan skapa konst som gör att det händer något i rummet.

Personliga val i nya bostaden

Ingela Hellman är sortimentsansvarig på Skanska. Enligt henne blir det allt vanligare med egna, personliga val och att kunder gärna betala extra för att få exakt rätt nyans i sovrummet.

– Vi följer inredningstrenderna noga, inte minst genom våra kunders önskemål. Det är superkul att fler väljer färg, men det skiljer sig ganska mycket från område till område. I Järvastaden utanför Stockholm gör de flesta personliga och unika val. Ingen lägenhet är den andra lik. I ett annat bostadsområde kan det vara helt tvärtom med boende som är väldigt eniga i vad de tycker om.

Får man välja vilka färger man vill i en nybyggd bostad?

– Just när det gäller väggfärger brukar vi inte sätta några begränsningar, så länge du håller dig till NCS-skalan. Vi brukar ju komma med rekommendationer, men vill du ha ett rum i klarrött och ett annat i mörkblått så är det helt upp till dig.

Hur fungerar det när man köpt en ny bostad av Skanska?

– När det är dags får man som köpare en länk till inredningsväljaren, men vi har också flera hembutiker där man kan komma in och få tips och råd. Vi har till exempel ett digitalt verktyg, Colour Pin, som kan läsa av färger och hjälpa dig att hitta exakt rätt nyans. Vi guidar dig hela vägen till en inredning som passar just din personlighet.

Inredningsbild med öar av färg

Den som inte vågar gå ”all in” på väggen kan skapa öar av färg på annat sätt, med kuddar, gardiner och inredningsdetaljer, säger Karl Johan.

NCS Colours färgtrender för 2023

Årets tender omfamnar vår längtan efter färg efter en lång period av nedtonade, neutrala toner. Karl Johan Bertilsson guidar oss genom fyra färgstories för 2023.

 1. Cocooning
  ”Vi har suttit hemma under pandemin och när vi vaknar upp är det till en helt ny värld. Därför tar vi gärna till oss varmare färger som känns som att krypa in i en koja, eller en kram. Bruna, lila och röda toner som inte är särskilt högkulörta utan snarare drar åt pastell.”

 2. Kidultz
  ”Vi har en ung generation, Gen Z, som är födda in i en digital värld, och också den mest deprimerade generationen någonsin. De vill skapa förändring och dras till klara, starka kulörer som rosa och orange, färger som känns lyckliga och glada.”

 3. Passages
  ”Den trendmedvetna väljer lite mörkare, nedtonade färger som gärna får kontrastera. Rött och blått ihop till exempel, det ser man överallt just nu. Den här trenden talar också till den som strävar efter en känsla av lyx och elegans.”

 4. Re-Genesis
  ”I det nya normala spelar kön och etnicitet inte längre någon roll. Det viktiga är vem du är, eller vill vara. Här handlar det om klara färger och stora kontraster. Petrolblått ihop med puderrosa, vinrött tillsammans med syrligt citrongult.”

Fakta om NCS

Natural Colour System är ett vetenskapligt baserat färgsystem som gör att designers, tillverkare och kunder kan kommunicera om färg och alltid veta att de pratar om samma sak.

Det smarta med NCS är att beteckningen, till exempel NCS S 1040-R20B, beskriver färgen exakt. Beteckningen är en sammansättning av kulörens Nyans som är summan av Svarthet, Kulörthet och Vithet (alltid 100%) samt Kulörtonen.

NCS bygger på hur vi människor uppfattar färg visuellt, och alla färger kan beskrivas med en NCS Beteckning.

Läs mer om hur NCS Systemet fungerar