Därför är nyproduktion en vinnare

Det är inte bara ljust och fräscht. Här är argumenten till varför nybyggt är en vinnare på bostadsmarknaden, när det gäller bekvämlighet, trygghet och ett hållbart vardagsliv.

Viktigt med genomtänkt planlösning

När det är dags att byta bostad är det många som drömmer om sekelskiftescharm och funkisnostalgi, men det är lätt att glömma vad man också får på köpet i en begagnad bostad – mer jobb. Vitvaror som sett sina bästa dagar, fönster som behöver nya lister, plastgolv som ska rivas ut eller bristande möjligheter till källsortering.

– Det finns många skäl till att köpa nyproduktion, men den allra vanligaste kommentaren från våra kunder är; ”Åh vad skönt att vi inte behöver börja med att renovera”, säger Jenny Andersson, marknadsanalytiker på Skanska, som vet allt om hur man utformar moderna bostäder för dagens behov.

En av de största fördelarna med en ny bostad är den genomtänkta planlösningen.

– Vi vill ha kök och vardagsrum tillsammans i dag, och att utgången till balkongen går via vardagsrummet, inte sovrummet vilket är ganska vanligt i äldre bebyggelse.

– Jag har själv bott i en funkislägenhet där skåpluckorna slog i varandra, det händer inte i en nybyggd lägenhet. Allt är förberett för att det ska vara så smidigt, enkelt och bekvämt som möjligt, säger Jenny.

Energieffektivitet är ett skäl att köpa

En stor fördel med nyproduktion, som blivit extra aktuell med dagens skenande elpriser, är hur energieffektiva bostäderna är. Alla Skanskas egenutvecklade fastigheter har solceller på taken. Husen är välisolerade och täta, har snålspolande duschar och kranar och individuell mätning av varmvattenförbrukningen.

– Vi kan se att det blivit ett av de viktigaste skälen till att välja nyproduktion, framför allt när det gäller våra småhus. I våra första klimatneutrala radhus i Öjersjö Hagar och Gottorps Hage blir besparingen ännu större. När kunderna får driftskostnaden svart på vitt, och ser vad de kan spara i månaden, då är det ett lätt beslut att ta, säger Jenny.

Hemmets hjärta ligger i köket

I vissa fall får du också ett unikt boende, som Folkparken i Halmstad där Skanska står i startgroparna till att bygga två tiovåningshus helt i trä.

– Vi vet att det finns många fördelar med att bygga med trä. Inte minst visar forskning att människors välmående ökar i trähus, säger Claus Uldal på Kanozi Arkitekter som ritat husen.

I rollen som arkitekt lägger Claus stor vikt vid att utforma bostäder där människor ska kunna trivas, slappna av och vara sociala.

– Köket är hemmets hjärta i dag. Jag tänker mycket på att det ska vara öppet och inkluderande. Du ska inte behöva vända ryggen till dina gäster när du lagar mat. Alla ska kunna hänga vid köksön, dricka vin och prata.

8 skäl att välja en nyproducerad bostad från Skanska

 1. Svanenmärkningen
  I en Svanenmärkt bostad får du trygghet på köpet. Alla material granskas av Svanen – från husets stommar och tak till köksgolv, färger och badrumsspackel. Miljökraven gör att du också får en riktigt energisnål bostad.

 2. Planlösningen
  I nybyggda bostäder är allt genomtänkt för att vara så bekvämt som möjligt, med flexibla, öppna ytor, praktiska, mjukstängande köksskåp och smart källsortering. Allt är förberett för att vara enkelt och tillgängligt.

 3. Egna inredningsval
  När du köper nytt kan du själv påverka hur det ska se ut. Det finns flera valmöjligheter när det gäller handtag, skåpluckor, kakel, klinker och väggfärger, och du kan få tips och råd hela vägen.

 4. Gröna bolån
  Om du köpt en ny bostadsrätt från Skanska kan du få en grön ränterabatt på ditt bolån. De flesta stora banker erbjuder förmånliga rabatter om du kan intyga att ditt hem är Svanencertifierat.

 5. Smarta lösningar
  Moderna bostäder blir alltmer digitala. Du kan ha smarta vägguttag kopplade till lampor, tv och musikanläggning och sätta en timer för av och på.
  Det går även att få uppkopplade brandvarnare och vattenläckagevakt som skickar en notis till telefonen om något hänt.

 6. Garantitiden
  Innan du flyttar in i din nyproducerade lägenhet görs en slutbesiktning. Om ett fel har uppstått åtgärdas det av Skanska. Det görs även en slutbesiktning av hela huset. Entreprenadgarantin gäller i fem år. Redan efter två år genomför Skanska en extra besiktning och har utöver det en ansvarstid på fem år. 

 7. Hållbart vardagsliv
  Många nya bostadsområden har bil- och cykelpool, lättillgängliga miljörum med källsortering, laddningsstationer för elfordon och närhet till bra kommunikationer. 

 8. Omgivningarna
  Utomhusmiljöerna är välplanerade, med fina gröna innergårdar, lekutrymmen och bra belysning kvällstid. Det är inte ovanligt med boulebanor, växthus eller gemensamhetslokaler, där man kan vara social och lära känna sina grannar om man vill.