Vi har ett ansvar

Vi måste alla förändra hur vi konsumerar, reser och bor. Vi, som en stor aktör i fastighets- och byggbranschen vilken står för en femtedel av Sveriges utsläpp, har ett särskilt stort ansvar.

Miljöskandalen i Hallandsåsen för 25 år sedan har drivit oss att metodiskt jobba för att få ned vår negativa påverkan på miljön. 2015 satte vi upp ett tydligt mål för våra egna klimatutsläpp - de ska halveras till 2030 och 2045 ska vi vara klimatneutrala i hela värdekedjan. Det innebär att vi vill få bort klimatpåverkan från all vår verksamhet, såväl inköp av material och byggnation, som den fortsatta driften när du har flyttat in.

Utvecklingen går i rätt riktning, men inte tillräckligt fort
Därför har vi bestämt att alla nya bostäder från Skanska ska vara klimatneutrala så snart som 2030. Redan nu kan du bo klimatneutralt i Gottorps Hage och Öjersjö Hagar. De båda har lärt oss mycket, och all den kunskapen tar vi med oss när vi nu bygger ännu bättre bostäder runt om i Sverige, för din och för vår framtid.

Att minimera våra egna utsläpp under byggnationen och att skapa förutsättningar för minskad energianvändning när du bor i ditt nya hem är en del av vårt arbete. Vi vill också underlätta valet för dig som letar efter ett nytt hem. 2005 tog vi tillsammans med Miljömärkning Sverige fram Svanenmärkningen för bostäder. Märkningens syfte är att göra det lätt att välja rätt.

Enklare att leva mer klimatklokt
Även om valet av din nya bostad har stor påverkan på ditt enskilda klimatavtryck så stannar det inte där. Vi vill hjälpa dig att minska energianvändningen och göra det enkelt att leva mer klimatklokt. När du har flyttat in så kommer du att upptäcka lösningar som bil- och cykelpool, verkstad för reparationer och låneverktyg, lättillgängliga miljörum med källsortering, laddningsstationer för din elbil och elcykel samt närhet till bra kommunikationer.

Det finns inte en snabb lösning
För att minska klimatpåverkan krävs det att vi alla väger våra beslut och gör rätt val. Vi hoppas att du vill vara med på resan mot en klimatneutral framtid. Steg för steg och kvarter för kvarter mot en ljusare morgondag.

Läs mer om våra Svanenmärkta hem, Netto-nollenergihem och Klimatneutrala hem.

Beräkna ditt koldioxidavtryck på bara 5 minuter


Vad är ClimateHero?
 
Det är en kalkylator för att beräkna ditt koldioxidavtryck och med tips som hjälper dig att minska din klimatpåverkan baserat på din nuvarande livsstil.

Hittills har över 140 000 människor använt kalkylatorn och lovat att minska sitt avtryck med ca 300 000 ton CO2 per år. Detta motsvarar en utsläppsminskning av nära 200 000 dieselbilar på våra vägar.

Det tar bara 5 minuter att se vem du är. Är du en klimatbov, klimatfifflare eller rent av en klimathjälte?