Hållbart. Idag och imorgon.

Vi vill bidra till att skapa ett bättre samhälle. Arbetsplatser, infrastruktur, servicelokaler, butiker, bostäder och skolor. Allt hänger ihop. Vår storlek är en unik tillgång. Och allt ställs på sin spets varje gång vi lämnar över nyckeln till en nybyggd bostad till någon av våra kunder.

Från råvara till färdigt hem

Vi vill underlätta för människor att göra hållbara val. En del av valen är medvetna, som att vi vill att det ska vara enkelt för våra kunder att leva utan egen bil. Andra hållbara val kanske inte märks lika tydligt. Parkeringsplatsen utanför huset är förmodligen asfalterad med beläggning som är framtagen med fossilfri uppvärmning och till stora delar kommer från returasfalt. Betongen i huset innehåller mindre cement. Istället använder vi slaggmaterial från stålproduktion som ger samma hållfasthet, men som har en betydligt lägre klimatpåverkan. Sedumtak ger ett vackert uttryck samtidigt som belastningen på dagvattensystemet blir mindre och växterna tar upp koldioxid. Solfångare producerar egen el i huset och rörelsedetektorer i garage och trappuppgångar minskar elanvändningen. Listan kan göras lång över detaljer som var och en tar oss mot målsättningen att vara klimatneutrala 2045.

Skanska är Sveriges ledande utvecklare av hållbara hem

Sveriges ledande utvecklare av hållbara hem

Utvecklingen av hållbara bostäder hos oss har pågått under många år. 2005 byggde vi Sveriges första Svanenmärkta småhus i Limhamn. Konceptet kallades för Uniqhus och hemmen murades för hand. 2011 tog vi nästa stora steg när vi byggde Nordens första Svanenmärkta flerbostadshus i Söderköping. Sedan dess har utvecklingen av miljövänliga hem gått framåt med stora kliv. 2014 byggde vi Sveriges första nollenergibostäder i Växjö. Miljöcertifiering av bostäderna i kombination med en väldigt låg energiförbrukning och solceller på taket innebär att husen är självförsörjande på el om man slår ut förbrukningen över hela året. 

Äntligen klimatneutrala bostäder

Utanför Malmö ligger Bunkeflostrand och kvarteret Gottorps Hage. Här håller vi just nu på att bygga världens största bostadsområde med klimatneutrala bostäder. 2021 är våra första radhus klara och därmed blir vi först i Sverige med klimatneutrala bostäder. Bostäderna utgår från Svanens miljöcertifiering, men har ännu lägre energianvändning än kraven för certifieringen. Solceller på taket innebär att de genererar mer energi än de gör av med. Utöver det har vi även minimerat klimatpåverkan från material och produktion när vi bygger bostäderna. De utsläpp vi inte kunnat undvika kompenseras genom att vi producerar förnybar energi eller fångar in koldioxid i en så kallad biokolsänka. Efter 50 års drift kommer husen ha kompenserat för sina klimatgasutsläpp, och kan därmed kallas klimatneutrala.

Hem från Skanskas resa mot ett mer hållbart boende

Det ska vara enkelt att bo hållbart

Vår målsättning att bli ett klimatneutralt företag 2045 innebär att vi inte kompromissar i valet av material, planlösningar eller funktioner i hemmen. Det ska vara bekymmersfritt och attraktivt att välja miljövänliga hem. Du som flyttar in i ett hem från Skanska kommer säkert märka att det är enkelt att sortera soporna på gården eller att cykelrummet har gott om plats för allas cyklar. Du kommer också märka att elförbrukningen blir låg, både för dig som privatperson och för bostadsrättföreningen i stort. Kanske kommer du också uppleva att du sover bättre på grund av att vi satsat extra mycket på att skapa ett hälsosamt inomhusklimat. Det är en nog så viktig del av vårt hållbarhetsarbete.

Vårt arbete med hållbarhet kommer aldrig att sluta. Nya innovationer, nya produktionstekniker och nya material innebär att vi kan ställa allt högre krav på oss själva. Och du som är kund hos oss blir en del av vår gemensamma resa mot ett bättre samhälle och en hållbar morgondag.

Dela sidan: