Downsizing – att flytta från stort till mindre

När Elisabet och Mats skulle flytta från huset på landet var de ute efter något mindre och mer lättskött. Till slut hittade de hem i ett nybyggt radhus i Limhamns Sjöstad – och gick från en tomt på 5000 kvm till en trädgård på 60 kvm.

Elisabet och Mats hade bott i Löddeköpinge Sandskog i 40 år. Där hade de en fristående äldre skånelänga med tillhörande stor trädgård och skogstomt. Ett underbart sätt att bo, men som krävde mycket energi och engagemang. När de närmade sig pensionsåldern började de därför leta efter något mindre krävande.

- Vi längtade efter något lätthanterlig. Nybyggt kändes ganska självklart då vi ville slippa renoveringsarbete. Vi ville dessutom ha en mindre och lättskött trädgård. Säger Elisabet.

Radhuset i Limhamns Sjöstad

Sagt och gjort. Efter en tids letande köpte Elisabet och Mats ett radhus i Limhamns Sjöstad dit de flyttade i mars 2018. Paret är uppvuxna i Malmö och Limhamn, så de var redan välbekanta med området. Men att flytta från ett stort hus och tomt till ett mindre radhus ställde krav på förändring.

- Det fungerade bra att flytta från stort till mindre, men eftersom vi fick färre förrådsbyggnader krävdes en rejäl utrensning. Både av bohag, trädgårdsredskap och verktyg. Vi fick prioritera och behålla de saker vi verkligen behövde. En utrensning jag kan rekommendera fler att göra! Skrattar Mats.

En grön oas på bara 60 kvm.

Paret ville ta vara på ytan i den nya trädgården och anlitade därför en arkitekt som hjälpte dem att skapa en grön oas och utnyttja tomten maximalt.

- Trädgårdsarkitekten hjälpte oss skapa en fantastisk trädgård. Vi har plats för flera sittgrupper, grönska och avkoppling. På bara 60 kvm! Berättar Elisabet.

De skapade en fantastisk trädgård på en väldigt liten yta.

Det är inte svårt att förstå varför Elisabet och Mats trivs bra i sitt nya boende. Inte minst har de fått ett helt nytt hem, med härligt ljus och vacker trädgård. De har också flyttat tillbaka till staden de vuxit upp i.

- Det är underbart att ha nära till Malmö med utbudet av kultur och nöje. Något vi hinner med nu när vi har tid över! Avslutar Mats.