Hållbara trender 2020 med Sarah Widman

Stylisten Sarah Widman tipsar om tre trender inför 2020 som inte bara är snygga utan även hållbara. Under det kommande året fokuserar vi mycket på långsiktigt tänkande. Om det ska köpas nya möbler ska de hålla riktigt länge. Samtidigt kan vi fynda ännu mer på second hand och stötta ”närodlad” inredning från lokala konstnärer och hantverkare.

Sarah Widman jobbar som stylist och inredare. Hon driver Creative Unit Studio i Göteborg. I arbetet har hon naturligtvis alltid örat mot marken för att fånga upp nya trender. Att hållbarhet är en del av trenderna ser hon som en självklarhet. Idag presenterar hon tre nya trender vi med stor sannolikhet kommer se mycket av under 2020.

I Pure & Simple går vi tillbaka till det enkla och okonstlade.

Pure & Simple

Den första trenden handlar om att tänka långsiktigt och undvika kortsiktiga trendflugor. I Pure & Simple går vi tillbaka till det enkla och okonstlade. Både design och material ska hålla länge. Välj designklassiker som utan problem kan överleva många decennier och inspireras av hållbara naturmaterial som trä, keramik och sten. Man kan säga att vi väljer färre men bättre saker.

Eclectic - färgstarkt och uttrycksfullt.

Eclectic

Trend nummer två är Eclectic. Här är det färgstarkt och uttrycksfullt. Vi hämtar inspiration från 1900-talets olika epoker som 70, 80, och 90-talet samtidigt som vi ser tydliga drag från 30-talets Art Deco. Här finns det riktigt många fynd att göra på second hand, både prisvärt och bra för miljön. Sarahs rekommendation är att du letar efter inredning i material som marmor, mässing, sammet, skinn, mörka träslag och rotting.

Vi går tillbaka till naturen.

Nature Calling

Sist men inte minst kommer trend nr tre: Nature Calling. Vi går tillbaka till naturen, gamla tekniker, hantverk och slöjd. Detta är en tydlig motreaktion på slit- och slängkulturen. Samtidigt är det en fantastisk anledning att upptäcka vår rika hantverkskultur. Hitta närmaste lokala hantverkare eller konstnärer, du kommer att kunna göra en hel del fynd. Utöver att du får en fin inredning får du också väldigt mycket mer känsla i hemmet eftersom du faktiskt vet vem som har skapat din inredning. Inspireras av råa naturmaterial som borstad sten, lera, grovt linnetyg och rost.

Se filmen om inredningstrender 2020