Inredningstrender 2019

Hållbarhet, 90-talsinfluenser och mera färg. Vi har pratat med inredningsparet Amanda och Fredrik som driver Instagramkontot @_kulbo, för att höra mer om vilka trender vi kommer ser mer av 2019. Häng med!

Amanda och Fredrik bor i Malmö tillsammans med sina barn Aston och Ines. Till vardags arbetar Fredrik som bostadsfotograf och Amanda som visual merchandiser, men är just nu på föräldraledighet. Utöver sina arbeten driver paret Instagramkontot @_kulbo, där de delar med sig av bilder från sitt hem och inspirerar sina följare med fina inredningsbilder.

Hållbarhet och långsiktighet – två trender att hålla koll på

Inredning och foto är ett stort intresse hos paret och att hålla koll på vad som är inne och ute faller sig därför naturligt. På frågan om vad Amanda och Fredrik tror kommer vara 2019 års största trend svarar de övertygat om att den handlar om hållbarhet och miljö.  

”Det kommer bli mer fokus på hållbarhet, man kan redan nu se att fler har miljön i åtanke när de inreder sina hem. Till exempel kommer vi se mer av återbruk, men även loppis- och auktionsfynd kommer ta mer plats i våra hem”, säger Amanda.

I stort handlar den gröna trenden om att ta vara på saker som redan finns i hemmet, istället för att köpa nytt. Därför blir det även mer populärt med mindre hemmaprojekt.

Vi kommer se mer av DIY-trenden, kanske måla om ett bord, sy ett lapptäcke eller klä om en stol. Förutom att det är snällt mot miljön gör det dessutom hemmet mer personligt

Fredrik, Instagram @_kulbo

Hållbarhetstrenden kommer även märkas av i vilka materialval vi gör. Plasten åker ut medan hantverk, trä och glas tar mer plats i våra hem. Amanda berättar att vi även kommer vilja omge oss med mer grönt:

”Vi kommer vilja ha mycket växter hemma, men miljötänket är viktigt. Till exempel väljer vi att torka blommor istället för färska snittblommor och plockar hellre egna buketter efter årstid. Sticklingstrenden håller i sig och efterfrågan på närproducerade växter kommer öka”.

Tillbaka till 90-talet

De senaste åren har 90-talet gjort sig påmint, inte minst i modebranschen som haft tydliga inslag av grunge. Under 2019 kommer dessa influenser även synas allt tydligare i våra hem.

”Glasbord och starka kulörer som vinrött, smaragdgrönt och kleinblått kommer vi definitivt se mer av. Och gult – i alla olika nyanser. Pelarbord kommer också hitta tillbaka in i våra hem. Vi kommer känna oss påminda om 90-talet helt enkelt”, skrattar Amanda.

Klassiker och nykomlingar

Designers är ofta ett intressant ämne i inredningssammanhang. Enligt Fredrik kommer vi under 2019 hålla fast vid klassiska designers men även intressera oss för nya talanger:

”Eftersom det blir trendigare att inreda sitt hem efter bekvämlighet och egen smak istället för att följa trender, kommer vi vara mer benägna att dras mot okända designers för att hitta unika prylar. Men även klassiska nordiska formgivare som Bruno Mathsson, Alvar Alto och Arne Jacobsen ser vi mycket av”.

Nytt år – nya trender

Amanda och Fredrik menar att det finns en del skillnader mellan 2018 och 2019 års inredningstrender. Förutom att runda, mjuka former och skulpturer kommer tillbaka så börjar trenderna påverka beteendet hos konsumenterna i större utsträckning än tidigare.

”Trender kommer gå långsammare, som ett resultat av att hållbarhet är en hjärtefråga för allt fler. Dessutom kommer våra hem bli allt mer personliga när fler väljer att handla på andrahandsmarknaden”, säger Amanda.

Så vad gäller för den som vill vara riktigt trendig under 2019? Amanda och Fredrik har tre tips:

”Fynda färgat glas på loppis! Och en trämöbel i bra kvalitet på auktion som du sedan slipar om och behandlar, gärna högblank. Vill du vara riktigt trendig återanvänder du dessutom en lampa du har hemma genom att byta lampskärm och spreja lampfoten i en ny kulör – förslagsvis mättat gul”.